Constructorul orădean Dorinel Edu (foto) a fost trimis în judecată, după ce a reuşit o performanţă greu de egalat: într-o singură lună a tras un "tun" de peste 1,2 milioane de lei bugetului de stat, înregistrând achiziţii fictive de materiale de construcţii de la o firmă fantomă din Iaşi, patronată de Mihalache Stănescu, un analfabet fără o zi de şcoală, anchetat dar şi condamnat deja în alte cauze, în calitate de "furnizor" de facturi fictive. 

Potrivit unui comunicat transmis marţi, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Gligor Sabău, ambii indivizi au fost trimiși în judecată vinerea trecută. Constructorul orădean este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, în timp ce ieşeanului în vârstă de 35 ani i se impută infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. 

Facturi da, materiale ba

Cauza a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în martie 2017, ca urmare a unei sesizări făcute de inspectorii ANAF după un control făcut la firma lui Dorinel Edu, Doriram SRL. "S-a reţinut că în perioada 13 noiembrie 2015 - 23 decembrie 2015, inculpatul din Oradea a dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii 13 documente de achiziţie (facturi fiscale) fictive, în valoare de 3,9 milioane lei, fără justificare economică sau comercială", se arată în comunicatul Parchetului. 

Facturile fuseseră emise de o firmă cu comportament fantomă din Iaşi, administrată Mihalache Stănescu, un bărbat în vârstă de 35 ani, din Ciurea, fără nicio zi de şcoală, care, potrivit scriptelor, ar fi livrat la Oradea materiale de construcţii care, însă, după cum au stabilit anchetatorii, nici n-au existat. De altfel, bărbatul e condamnat deja în cel puţin două cauze similare şi anchetat, încă, de poliţiştii din Iaşi, tot ca furnizor de facturi fictive.

Scopul manevrelor? "Deducerea ilegală a TVA - ului și diminuarea impozitului pe profit, cu suma totală de 1.262.440 lei, ca urmare a achiziţiilor fictive declarate", se explică în informare.

În timp ce Stănescu a refuzat să facă vreo declaraţie în timpul anchetei, prevalându-se de dreptul la tăcere, Edu a dat două declaraţii, negând faptele care îi sunt imputate.

Ancheta s-a efectuat în colaborare cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, care au pus sub sechestru averea constructorului orădean pentru recuperarea pagubei.

Denunțător de procuror

Dorinel Edu a fost protagonist de-a lungul anilor în numeroase anchete penale. El a mai fost trimis în judecată chiar vara trecută, pentru complicitate la evaziune fiscală, iar în 2013 a şi fost arestat preventiv, într-o altă cauză, nefinalizată încă, unde este acuzat că a înregistrat în evidenţa contabilă a trei dintre firmele sale, achiziţii de bunuri şi prestări servicii de la firme fantomă în valoare de peste 36 milioane lei. Prejudiciul estimat de către inspectorii fiscali în acel caz depăşeşte suma de 14,2 milioane lei.

Afaceristul a ajuns cunoscut ca denunţător al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, în prezent încarcerat pentru executarea unei pedepse de 6 ani de detenţie, după ce a susţinut că acesta i-a pretins bani şi servicii în valoare de peste 50.000 euro, ca să-i asigure protecţia în anchetele penale care îl vizau. În urma procesului, instanţele de judecată l-au achitat pe Popa de acuzaţiile aduse de Edu, stabilind că faptele nu există.