Primăria a tăiat din banii pentru organizarea de evenimente, a îngheţat salariile angajaţilor şi a oprit acordarea voucherelor de vacanţă. Aproape tot al doilea leu din banii oraşului va fi cheltuit anul acesta pe lucrări.

"Vom avea un buget axat pe investiţii. Jumătate din banii oraşului vor fi alocaţi pentru dezvoltare", anunţă primarul Florin Birta.

Un buget record 

În plină criză pandemică, în Oradea se anunţă cel mai mare buget şi cele mai mari investiţii. "Bugetul oraşului se ridică la 2,1 miliarde lei, din care 1 miliard va merge pe dezvoltare", spune Florin Birta (foto). Potrivit proiectului de buget intrat în dezbatere publică vinerea trecută, anul acesta municipalitatea vizează venituri de 2,1 miliarde lei, în creştere faţă de previziunile de 1,78 miliarde lei de anul trecut şi mult peste cele de 1,3 miliarde lei din 2019 sau "numai" 1 miliard de lei din 2018.

Cifrele sunt mari şi pentru că, spre deosebire de alte municipii reşedinţă de judeţ, Oradea şi-a asumat nu doar administrarea Spitalului Municipal, ci şi pe a celui Judeţean, fapt care face să treacă prin conturile oraşului nu mai puţin de 693,68 milioane lei. "Este cel mai mare buget de până acum", spune primarul.

În calea banilor... 

Concret, municipalitatea mizează pe creşterea de patru ori a fondurilor europene atrase, de la 90 milioane lei anul trecut la 370 milioane lei anul acesta. La această sumă se adaugă cofinanţările de 160 milioane lei ce urmează să fie alocate de la bugetul de stat, ceea ce ridică totalul la 530 milioane lei. Totodată, estimează şi o creştere a veniturilor proprii cu 16%, până la 521 milioane lei, şi o majorare cu 5% a încasărilor din impozitul pe venit.

"Pentru 2021 am estimat încasări de 248,7 milioane lei, luând în calcul procentul de 7% cu care cresc anual salariile în Oradea", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). La fel, municipalitatea se bazează pe o creştere cu circa 4% a veniturilor din impozitele pe proprietate, acestea urmând să ajungă la 117,2 milioane lei ca urmare a înmulţirii numărului de locuinţe, prin darea în folosinţă a noilor blocuri, dar şi a maşinilor.

În schimb, veniturile din amenzi sunt estimate, la fel ca anul trecut, la 9,5 milioane lei, în scădere cu 2,5 milioane lei faţă de 2019. "Majoritatea încasărilor provin din contravenţii la Codul Rutier. Date fiind restricţiile impuse pentru limitarea pandemiei, lumea circulă însă mai puţin", zice directorul economic.

Bani pentru elevi

Vineri, conducerea municipalităţii încă se confrunta cu două necunoscute privind structura bugetului, ambele legate de învăţământ. "Până anul trecut elevii orădeni beneficiau de o reducere de 50% la abonamentul pe mijloacele de transport în comun, sumă care se acoperea de la bugetul central. Acum Guvernul a lăsat toată greutatea pe administraţia locală", spune Birta. Prin urmare, suma de circa 8 milioane lei va fi suportată de oraş.

La fel, începând de anul acesta, elevii vor avea burse şcolare de performanţă, de merit, studiu sau ajutor social, pornind de la 100 lei pe lună. "Nu poţi să acorzi o bursă de merit la nivelul uneia de ajutor social. Va trebui să stabilim un cuantum pentru fiecare", spune primarul. Acordarea de burse plafonate la un nivel uniform de 100 lei lunar ar însemna o cheltuială de 9 milioane lei pe an, sumă la care se mai adaugă 3 milioane lei, dacă bursele de merit vor urca la 150 lei, iar cele de performanţă la 200 lei lunar. "Decizia va fi luată în perioada următoare", zice edilul.

Cheltuim mai mult

În ce priveşte facturile oraşului, 1,1 miliarde lei, reprezentând 52% din totalul bugetului, vor acoperi cheltuielile operaţionale. Acestea sunt în creştere cu 13% faţă de anul precedent, ca urmare a majorării costurilor cu salubrizarea (27,4 milioane lei) şi întreţinerea spaţiilor verzi (10,3 milioane lei), dar şi a extinderii spaţiilor verzi după înfiinţarea unor noi parcuri în strada Barcăului şi în noile cartiere Grigorescu, Soarelui şi Veteranilor.

Anul acesta vor creşte cu 31% alocările pentru plata datoriei publice, prin rambursarea a 57,5 milioane lei reprezentând rate şi dobânzi, iar cheltuielile de personal vor urca cu 12% (60,6 milioane lei) în urma majorării salariului minim cu 3,14% şi a angajărilor necesare după darea în funcţiune a noi creşe ori a altor obiective recent finalizate, precum Muzeul Francmasoneriei.

"Nu este vorba de o majorare a salariilor. Am fost stricţi cu cheltuielile de personal, ca să ne încadrăm cu ele într-un procent sub 14% din veniturile proprii", explică primarul. Astfel, spre dezamăgirea funcţionarilor, Primăria nu va acorda nici anul acesta tichete de vacanţă.

Au strâns şurubul!

De altfel, municipalitatea e zgârcită cu tot ce nu înseamnă şantiere. Bugetul pentru sport şi cultură (10,7 milioane lei) este mai mic cu 9% faţă de proiecţia de anul trecut, cel pentru asistenţa socială (59,8 milioane lei) cu 20% mai mic, iar pentru culte (615.000 lei) cu 42% sub cel planificat anul trecut.

În plus, Primăria nu va aloca anul acesta niciun leu pentru finanţarea ONG-urilor, pe considerentul că din cauza pandemiei evenimentele publice sunt, oricum, interzise. Din acelaşi motiv, şi bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a fost plafonat la 3,5 milioane lei, sub nivelul din 2020, după ce în 2019 fusese de 7 milioane lei.

La fel ca în 2020, municipalitatea renunţă şi la organizarea unei noi selecţii a proiectelor propuse de orădeni prin metoda bugetării participative. "Avem încă în lucru proiecte de la ediţia din 2019. Valoarea fiecăruia depăşeşte limita maximă de 200.000 euro", explică Birta. Spre exemplu, amenajarea sălii multifuncţionale a Liceului Lucian Blaga va costa 1,3 milioane lei, iar reabilitarea Pieţei Tineretului, 2 milioane lei, asta fără a lua în calcul şi costurile devierilor de reţele...

Mega-proiecte 

Anul acesta, jumătate din banii oraşului vor merge pe lucrări. "Din vară vor intra în execuţie proiectele mari. Licitaţia pentru execuţia coridorului de mobilitate II, cu pasajele subterane din zona Pieţei Cetate, este în faza evaluării ofertelor, iar etapa I, din zona Catedralei Ortodoxe, a fost deja scoasă la licitaţie săptămâna trecută", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Lucrările estimate la 131 milioane lei vor demara spre sfârşitul verii, concomitent cu etapa a treia de reabilitare a reţelelor de termoficare (63,7 milioane lei) şi săpăturile pentru trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală (26 milioane lei). 

Printre multe altele, Primăria mai are în plan pe anul acesta înlocuirea vechiului cazan pe gaz din CET cu motoare termice nepoluante (38 milioane lei), construirea celor două cămine din campusul universitar (30 milioane lei), reabilitarea termică a spitalelor Judeţean (29 milioane lei) şi Municipal (17,5 milioane lei), amenajarea centrelor de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul (20 milioane lei). De asemenea, intenţionează să cumpere laptopuri şi table inteligente (26,5 milioane lei), dar şi dispersoare cu dezinfectanţi, termometre şi lămpi cu lumină ultravioletă (13,7 milioane lei) pentru şcoli. Iar lista proiectelor programate pentru 2021 continuă. 

Aflat la început de mandat, primarul Birta pare hotărât să le arate orădenilor că poate cheltui un miliard de lei numai pe lucrări...


BUGET ÎNTÂRZIAT
Spuneţi-vă părerea!

Proiectul bugetului local pe anul 2021 a fost supus dezbaterii publice începând de vinerea trecută, putând fi consultat pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, la rubrica Dezbateri Publice. Orădenii pot transmite municipalităţii sugestii şi propuneri până pe 26 martie la primarie@oradea.ro, prin poştă la adresa strada Unirii nr. 1 sau direct la Centrul de relaţii cu publicul.

Proiectul va fi dezbătut de Consiliul Local la sfârşitul lunii, astfel încât să poată intra în vigoare din aprilie. "Bugetul local este, oricum, dezbătut cu întârziere. Am pierdut trei luni, iar asta ne va costa la implementarea proiectelor, când vom intra cu lucrările în iarnă", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.