Deschisă în 23 decembrie 2014 de către medicul timişorean Marian Ionescu, o nouă unitate medicală privată din Oradea, Clinica pentru Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii, a ajuns a treia din ţară care utilizează cea mai nouă şi sigură metodă pentru tratarea incontinenţei urinare de efort şi prolapsului genital, afecţiuni de care suferă cea mai mare parte a femeilor care au născut pe cale naturală sau care se apropie de menopauză, deci în jurul vârstei de 35-40 ani.

O prezentare publică a noii metode a făcut-o joi conf. univ. dr. Petru Chitulea (foto), cel care a făcut cunoştinţă cu aceasta la Congresul Mondial de Menopauză desfăşurat anul trecut la Cancun (Mexic), ulterior urmând un curs de pregătire pentru utilizarea acestei tehnici de laser-terapie.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Clinica pentru Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii din strada Gheorghe Doja nr. 49, dr. Chitulea a explicat că până în prezent specialiştii uro-ginecologi aveau la dispoziţie doar două metode "clasice" de tratare a incontinenţei urinare de efort şi prolapsului genital: fie o intervenţie chirurgicală pentru "reconstruirea" muşchilor vaginului şi prostatei în vederea aducerii lor într-o stare apropiată de cea naturală după aşa-numita "relaxare vaginală", fie o intervenţie pentru implantarea unei aşa-numite "bandelete" pe sub vezica urinară până spre fese, care să susţină muşchii ca un fel de orteză.

"Deşi incontinenţa urinară de efort şi prolapsul genital sunt afecţiuni care nu pun în pericol viaţa pacientei, ci o fac neplăcută, limitând manifestările sexuale şi sociale ale pacientei, riscurile generate de cele două metode chirurgicale clasice sunt numeroase - de la lezarea ţesuturilor, spitalizarea pe o durată de circa 10 zile - două săptămâni, efectuarea anesteziei generale cu tot ce înseamnă aceasta, montarea de sonde urinare care pot determina infecţii, obligarea pacientei la medicaţie de durată şi costisitoare, plus riscul recidivei afecţiunilor - şi chiar mortale în unele cazuri", a explicat dr. Petru Chitulea.

În schimb, a arătat acesta, noua tehnică, ce presupune utilizarea unui aparat de tip laser (conceput iniţial pentru industria militară), elimină complet toate aceste riscuri, pentru că nu este minim-invazivă, ci chiar complet non-invazivă.

"Pacienta se prezintă la medic, i se fac analize deloc complicate şi, fără a fi supusă unei anestezii, pentru că procedura este complet nedureroasă, trece printr-un tratament de circa 20-30 minute. Acesta constă în introducerea în vagin a unui speculum cu laser (n.r. - un dispozitiv care "orientează" fascicolul de laser) ce încălzeşte ţesuturile pe o adâncime de 100 de microni, până la stratul de colagen, stimulând astfel colageneza (n.r. - producţia de colagen) pe cale naturală. Lucrăm aşadar "cu materialul clientului", întrucât colagenul astfel produs de organism pe cale naturală întăreşte tot pe cale naturală muşchiul vezicii şi vaginului", a spus dr. Chitulea.

Acesta a adăugat că metoda nu necesită internare ori medicaţie ulterioară, astfel că pacienta îşi poate relua inclusiv viaţa sexuală după doar o săptămână, efectele tratamentului fiind, în plus, de durată.

Potrivit dr. Marian Ionescu, managerul Clinicii, până în prezent au fost astfel tratate patru paciente la Oradea, numărul şedinţelor de tratament variind între una sau două în mod obişnuit sau maximum patru în cazul în care afecţiunile sunt cronicizate şi vechi. De asemenea, a spus dr. Ionescu, pot fi tratate cu laser inclusiv pacientele care au suportat anterior intervenţii chirurgicale clasice. Costul total al unui tratament complet, inclusiv consultaţiile şi analizele, sunt de 200-600 euro, în funcţie de gravitatea afecţiunii, oricum sub costul de 1.200-1.600 euro al unei operaţii clasice într-o clinică privată. "Vom lucra, pro-bono, inclusiv pentru pacientele din azile de bătrâni", a mai spus Ionescu.

Conducerea acestei clinici intenţionează ca în curând să extindă această metodă de tratament şi în dermatologie şi chirurgia plastică şi estetică, deoarece tot prin stimularea producţiei naturale de colagen pot fi îndepărtate ridurile de expresie, evitându-se nocivele şi invazivele injectări cu botox. În acest scop, a precizat dr. Ionescu, un specialist dermatolog a şi început deja un curs de pregătire, iar după ce acesta se va întoarce din străinătate va fi trimis la curs şi un specialist ORL, deoarece clinica doreşte să aplice tehnica şi în acest domeniu, pentru tratarea apneii în somn.