Într-un articol de anul trecut arătam că, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.

Tot atunci, arătam că în anul 2020 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legale ce permiteau ca o persoană să rămână pusă sub interdicţie pentru tot restul vieţii. 

Deşi decizia a fost publicată în ianuarie 2021, iată că legea prin care se corectează cele semnalate în decizia Curţii Constituţionale a fost adoptată foarte greu de legiuitor, fiind publicată abia în 17 mai 2022 şi urmând a intra în vigoare în 18 august 2022.

Legea nr. 140/2022 stabileşte două "grade" de interdicţie judecătorească, respectiv consiliere judiciară sau tutelă specială.

Persoanele care au nevoie să fie ajutate la încheierea actelor juridice vor fi plasate sub consiliere judiciară, iar statutul lor juridic va fi asemănător cu cel al minorului între 14 şi 18 ani care trebuie să aibă încuviinţarea părinţilor pentru încheierea unor acte juridice care l-ar putea prejudicia.

Persoanele care nu se pot însă descurca nici măcar cu ajutor vor face obiectul tutelei speciale, respectiv tutorele le va gestiona "viaţa juridică", la fel cum se întâmplă cu minorii sub 14 ani sau cum se întâmpla până în 2020 cu interzisul judecătoresc.

Diferenţa esenţială faţă de vechea legislaţie este că măsurile dispuse vor trebui reevaluate de către instanţe la diverse intervale de timp, ele nemaiputând fi definitive, astfel cum se întâmpla până în anul 2020.

Legea 140/2022 modifică substanţial atât Codul Civil cât şi Codul de Procedură Civilă, instituind noi proceduri cu privire la dispunerea şi prelungirea măsurilor de ocrotire a persoanei.

Este de reţinut şi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a legii, este obligatorie reevaluarea de către instanţa de judecată a tuturor măsurilor de interdicţie judecătorească dispuse în trecut. Legea prevede, cu titlu tranzitoriu, că până la această reevaluare indivizii în cauză vor fi consideraţi ca fiind persoane faţă de care a fost instituită tutela specială.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!