Săptămâna de muncă a românilor ar putea deveni mai scurtă. Un proiect de lege depus la Camera Deputaților de mai mulți parlamentari PNL și USR prevede modificarea Codului Muncii, astfel încât românii să muncească într-o săptămână 4 zile, scrie economedia.ro.

Proiectul a fost înregistrat pe data de 3 martie și modifică Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, avându-l ca inițiator pe senatorul PNL Daniel Fenechiu. Potrivit documentului, salariații angajați cu normă întreagă nu trebuie să lucreze 8 ore pe zi, ca să atingă norma de 40 de ore pe săptămână, ci ar putea munci 10 ore pe zi, timp de patru zile.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în proiect.

Inițiatorii proiectului de lege spun că această măsură va susține productivitatea muncii pentru tinerii absolvenți de studii superioare și pentru persoanele care au copii și care ar prefera să lucreze mai mult într-o zi, ca să câștige o zi în plus de repaus.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, mai arată expunerea de motive.

În Europa Occidentală, săptămâna de muncă de 4 zile a fost testată în mai multe companii din țări diferite. De asemenea, Belgia a introdus această noutate în 2022, ca o măsură de flexibilitate a pieței muncii.

Studiile arată că angajatorii care au adoptat această schimbare au avut vânzări mai bune, mai puțini angajați în burnout și costuri reduse pentru administrarea sediului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!