Te-ai gândit că în viitor vei putea să probezi hainele direct pe site-ul de pe care ai vrea să le cumperi? Dar că vei putea să dai ture cu maşina pe care ţi-o doreşti cu ajutorul unor căşti de realitate virtuală?

Sunt doar două exemple pe care orădeanul Timotei Ghiurău, care ocupă funcţia de "innovation leader" şi expert în virtual reality (VR) la Volvo, le-a oferit publicului, joi seara, la Casa Darvas - La Roche, unde și-a spus povestea de viață și predicțiile legate de viitorul în tehnologie. 

Visătorul din prima bancă  

Timmy, aşa cum îi spun prietenii, le-a povestit celor peste 100 de curioşi adunați în curtea muzeului Art Nouveau că în adolescenţă a învăţat la Liceul Teologic Baptist Emanuel şi a stat mereu în prima bancă.

„Eram un visător. Îmi doream să cânt rock şi să ajung să-mi depăşesc limitele, să am o altă viaţă. Şi într-un final, prin multă muncă, am reuşit", a spus el auditorului, format în mare parte din tineri.

Pe un monitor amplasat lângă el, Timmy le-a arătat şi câteva imagini din perioada studenţiei, inclusiv una în care, alături de prietenul său Paul Pantea, dormea pe bancă în aeroportul din Copenhaga (foto).

„Asta a fost acum 11 ani. Iniţial, acolo, în Copenhaga, mi-a fost promisă o cameră de cămin, dar când am ajuns am aflat că nu mai era disponibilă. Am dormit în aeroport două luni, apoi m-am mutat într-o rulotă", a povestit tânărul.

El a mai spus şi că a studiat la specializarea Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship la Universitatea Aalborg şi că a lucrat încă din facultate la proiecte demarate de startup-uri, companii proaspăt înfiinţate care încearcă să îşi găsească direcţia pe piaţă. A fost recrutat de Lego pentru a face un joc în Star Wars, a creat alături de echipa sa un sistem de citire a mișcării ochilor pentru persoanele cu dizabilități de vedere și a lucrat chiar și în fashion, unde a propus concepte de ședințe foto inspirate de roboți și inteligență artificială. 

Pentru șoferi cu dizabilități

La Volvo a ajuns după ce a aflat că firma căuta un expert în simulări 3D. El coordonează în prezent graficieni, ingineri, arhitecţi şi chiar filosofi pentru a crea împreună noi tehnologii.

„Cum putem aduce noile tehnologii în industria auto? Asta ne-am întrebat şi noi. Împreună cu Varjo - care dezvoltă cele mai avansate căști de VR - am creat un sistem prin care putem în timp real să conducem mașina și să testăm diferite concepte de design și scenarii de siguranță. Deocamdată îl folosim doar noi, în companie, pentru teste, dar în viitor va fi disponibil și pentru clienți. Lucrăm şi la accesibilizarea maşinilor pentru persoane cu dizabilităţi. Există deja autoturisme care parchează singure, iar în curând vor apărea și cele dedicate persoanelor cu probleme locotomotorii sau de vedere", a mai detaliat tânărul.

Metaverse este viitorul

Timmy Ghiurău a explicat şi că Metaverse este o nouă eră a internetului, cea în care realitatea virtuală şi cea augmentată (de suprapunere a unor obiecte virtuale în realitate, de exemplu filtrele pentru fotografiile publicate pe reţelele de socializare n.r.) se îmbină şi formează o realitate mixtă.

„Metaverse promite că internauţii, cu ajutorul unor căşti VR, vor putea proba direct pe un site hainele şi vor muta rapid culorile şi mărimile ca să vadă ce li se potriveşte. Vorbim despre un spaţiu nelimitat, unde deja trupa Coldplay a susţinut un concert cu 300.000 de oameni. Trebuie să înţelegem că va fi o nouă eră. Desigur, există şi pericole pentru că este un spaţiu descentralizat, lipsit de reguli, dar la asta, marile guverne și Comisia Europeană lucrează deja în prezent. Oamenii vor trebui să impună mai multe limite, să fie conectaţi atât cu tehnologia, cât şi cu mediul înconjurător", a mai spus orădeanul.  

În final, acesta i-a sfătuit pe tineri să muncească pentru visurile lor şi să nu se transforme în birocraţi, pentru că în viitor vor conta doar cei care vor reuşi să se deosebească prin creativitate şi imaginaţie, capacități pe care niciun robot nu le poate dobândi. 

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Comunitară Oradea şi Centrul Europe Direct Oradea cu sprijinul Oradea Heritage şi Casa Darvas-La Roche.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!