Noile măsuri anti-Covid luate joi seară de Guvern, care limitează circulația și activitatea operatorilor economici, afectează şi judeţul Bihor.

În Oradea, de pildă, unde sunt cele mai multe cazuri din judeţ (899), rata infectărilor era, joi dimineaţă, de 3,99 cazuri Covid la mia de locuitori, iar dacă incidenţa cumulată în ultimele două săptămâni va creşte, urmând trendul ultimelor zile, ne putem aştepta la noi restricţii chiar din acest sfârşit de săptămână.

Conform situaţiei transmise de Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Prefectură, joi dimineaţă, 10 unităţi administrativ teritoriale din judeţ aveau o incidenţă de peste 3 cazuri Covid la mia de locuitori.

Dintre acestea, trei aveau încă incidenţe sub 4 (pragul de la care Guvernul impune noile restricţii) - Şoimi (incidenţă de 3,22 la mie), Cherechiu (3,27), Oradea (3,99) - alte 5 aveau incidenţe între 4 şi 7 - Vârciorog (4,13), Sântandrei (4,13), Sălacea (5,21), Curtuişeni (5,84), Cetariu (6,98) - iar două peste 7 - Mădăras (7,42) şi Valea lui Mihai (7,65).

Potrivit noilor măsuri adoptate de Guvern, în localităţile în care incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, respectiv în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, cum este în prezent, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie.

De asemenea, în UAT-urile cu incidenţă de peste 4 la mie, activitatea sălilor de fitness va fi suspendată, până când incidenţa scade până 3,5 la mie.

În localităţile în care incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 nu doar în weekend, ci pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie.

În intervalele "interzise", locuitorii pot ieşi din case folosind declaraţii pe propria răspundere sau adeverinţele eliberate de angajatori.

Noua hotărâre de Guvern va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, de aşteptat chiar din acest sfârşit de săptămână.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că noile măsuri "sunt măsuri care devin obligatorii şi nu se mai discută sau dezbat în cadrul comitetelor pentru situaţii de urgenţă". 

Vezi mai jos situaţia valabilă joi dimineaţă la ora 8.30, pe fiecare UAT din Bihor în parte!