UDMR vrea să contribuie la modificarea Codului Fiscal printr-un pachet de amendamente deja înregistrate la Comisia de buget a Camerei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul bihorean Cseke Attila.

Potrivit acestuia, cele mai importante măsuri preconizate de UDMR la modificarea Codului Fiscal sunt revenirea la scutirea de impozitul pe venituri a persoanelor care realizează venituri din dividende, dar şi aplicarea în cazul medicilor a aceleiaşi "formule de scutire de care beneficiază informaticienii", şi anume scutirea de plata impozitului de 16% din partea angajatului.

"Această facilitate o au informaticienii, şi chiar dacă unii au plecat, foarte mulţi au rămas în ţară şi sunt foarte buni, iar acest sector este foarte dezvoltat în România", a spus Cseke, explicând că, în mod similar, dacă de scutire ar beneficia şi medicii şi asistentele, probabil că o parte din membrii acestei categorii profesionale nu s-ar mai gândi să emigreze.

De asemenea, Cseke a afirmat că UDMR îşi mai doreşte scăderea TVA pentru consumul de apă rece şi caldă, agent termic, electricitate şi gaz al populaţiei, scutirea totală de la plata impozitului pentru proprietarii clădirilor cu statut de monument, scăderea cu 50% a impozitului pe clădirile cu destinaţie turistică de pe litoral, dar şi de la munte, timp de 6 luni pe an, precum şi deduceri fiscale pentru familiile cu mulţi copii.

În ce priveşte această măsură, Cseke spune că ea ar putea încuraja creşterea natalităţii. Potrivit deputatului, persoanele care au venituri lunare brute sub salariul mediu brut lunar (de 2.529 lei în prezent) ar urma să beneficieze de deduceri în funcţie de numărul membrilor familiei care nu realizează venituri, în mod gradual. Astfel, pentru o persoană aflată în întreţinere deducerea fiscală ar fi de 35% din venitul lunar brut, pentru două persoane de 45%, pentru trei persoane de 55%, pentru patru de 65%, iar pentru cinci sau mai multe persoane deducerea fiscală de care s-ar bucura cel ce are în întreţinere familia ar fi chiar de 100%.