Aţi vândut o maşină pentru care cumpărătorul trebuia să plătească timbru de mediu? Grijă mare! Orădeanul Ioan Galiş s-a trezit "cadorisit" cu amenzi rutiere încasate de cel căruia îi vânduse maşina în urmă cu doi ani, dar care, pentru a nu plăti taxa, n-a mai transcris-o pe numele său.

Nu e nici pe departe singurul păţit, spun poliţiştii Serviciului Înmatriculări, care recomandă ca în cel mult 30 de zile de la o asemenea tranzacţie vânzătorul să verifice dacă maşina înstrăinată a fost transcrisă, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat să îşi ia măsuri pentru a nu fi obligat să plătească pentru ce n-a greşit...

Şi amendat, şi cercetat

În 2015, Ioan Galiş şi-a vândut autoturismul, un Renault luat la mâna a doua, pentru care îşi recuperase taxa de primă înmatriculare. Ca urmare, noul proprietar trebuia să achite noua taxă, rebotezată timbru de mediu. Vânzătorul şi-a primit banii, a radiat maşina din evidenţele Primăriei şi apoi a şi uitat de tranzacţie, mai ales că obligaţia transcrierii maşinii revenea cumpărătorului care, potrivit Codului Rutier, trebuia să facă acest demers în 30 de zile de la data încheierii contractului. 

"Mare greşeală", recunoaşte acum Galiş. Motivul? După câteva luni, s-a trezit cu o amendă de 250 lei pentru că ar fi circulat cu maşina fără rovignetă. Evident, contravenientul era noul proprietar, care nu transcrisese maşina pe numele său, ca să nu achite timbrul de mediu. În astfel de cazuri, dacă sunt opriţi în trafic, şoferii încasează amenda pe numele lor. Dacă însă nu sunt traşi pe dreapta, cum se întâmplă în cazul lipsei rovignetei ori a parcării fără tichet, procesul verbal de contravenţie e trimisă persoanei pe numele căreia este înmatriculată maşina.

Deşi cumpărătorul a avut bunul simţ să-l anunţe că a luat amendă, totuşi ulterior n-a dat semne că ar fi avut de gând s-o şi plătească. "De ce s-o fi făcut, că doar era pe numele meu, nu pe al lui?!", remarcă amar Galiş, recunoscând că a încercat şi să-l forţeze pe noul proprietar: ştiind unde locuieşte, într-o seară a demontat plăcuţele de înmatriculare ale Renault-ului. Numai că a intrat şi mai rău în bucluc: nu doar că a rămas cu amenda în seama sa, dar după ce cumpărătorul l-a reclamat la Poliţie, s-a ales şi cu un dosar penal pentru... furt.

Cum te fereşti

Ca norocul, păţania lui Galiş se îndreaptă totuşi spre un happy-end. Bărbatul a contestat amenda în instanţă şi se judecă pentru anularea ei cu CNADNR, iar pentru sustragerea plăcuţelor procurorii l-au iertat, hotărând să renunţe la urmărirea penală având în vedere "lipsa pericolului social" al faptei.

Alţi orădeni aflaţi în situaţii similare pot evita asemenea probleme simplu, spun reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Bihor. "La expirarea termenului-limită de 30 de zile după o tranzacţie, e bine ca vânzătorul să verifice dacă noul deţinător a înmatriculat autoturismul pe numele său. Dacă nu, vânzătorul poate depune o cerere la noi, pentru a menţiona înstrăinarea autovehiculului în baza de date. Se anexează copii după contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate, eventual şi a cumpărătorului, precum şi după procesul verbal de scoatere din evidenţă de la Primărie", spune comisarul Toma Tecan, ofiţer în cadrul Serviciului.

Se radiază

Cererile pot fi depuse personal ori prin împuternicit, zilnic între orele 9.00 şi 10.00, sau pot fi trimise prin poştă. "Această menţiune nu obligă cumpărătorul să înmatriculeze autoturismul, dar îl scuteşte pe vânzător de eventuale neplăceri ulterioare, cum ar fi plata amenzilor încasate de conducătorul maşinii înstrăinate. Practic, odată cu efectuarea menţiunii, actele vor rămâne pe numele fostului proprietar, dar amenzile sunt trimise la noul deţinător", precizează ofiţerul.

Dacă noul proprietar nu înmatriculează maşina pe numele său şi o vinde unei alte persoane care, la rându-i, circulă cu ea tot netranscrisă, situaţia se complică. Trebuie apelat la o instanţă de judecată, căreia vânzătorul îi poate cere radierea autoturismului. După pronunţarea unei soluţii definitive, maşina se radiază din circulaţie, iar cumpărătorul este notificat ca în 30 de zile să se prezinte la SPCRPCIV pentru a o reînmatricula. Şi ar fi bine s-o facă. "Dacă Poliţia Rutieră găseşte în trafic un asemenea şofer, îi ridică talonul autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare, dar îi şi fac dosar penal pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat", explică Tecan. Cum ar veni, deşi are maşină, rămâne şi fără ea, şi cu belele...