Un cunoscut interlop din Vaşcău, Adrian Ciura, zis Bozo, a fost arestat pentru 30 de zile, după ce, marţi seară, a fost prins în flagrant în timp ce primea o parte din cei 1.000 euro pretinşi de la un afacerist prădat de hoţi, ca să-i returneze în schimb o parte din bunurile furate de hoţi.

Acţiunea, realizată de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Bihor, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Beiuş, s-a derulat marţi, în urma unei plângeri făcute de arădeanul Amadeus Chişmorie, patronul firmei SC Piatra Albă cu Noroc SRL, care administrează o carieră de piatră în Cărpinet.

Firma acestuia a fost prădată pe 15 septembrie, când hoţii i-au luat 5 motoreductoare, două motoare electrice, 50 kilograme de conductori din aluminiu şi două scuturătoare de silozi, paguba provocată ridicându-se la aproximativ 25.000 lei.

În aceeaşi zi, Ciura l-a sunat, aducându-i la cunoştinţă că, în schimbul sumei de 1.000 euro, îi va găsi bunurile furate şi i le va restitui.

Individul este un interlop cunoscut în zona Beiuşului, având mai multe condamnări la activ, printre care una şi pentru trafic de droguri. Cunoscându-i reputaţia, Chişmorie a respins propunerea, reclamând furtul la Poliţie, dar Bozo a continuat să sune, iar pe 19 septembrie avea şi informaţii concrete: găsise motoarele furate şi ştia unde se află restul bunurilor pe care urma să le recupereze de la hoţi.

Cum afaceristul nu părea convins că trebuie să dea curs ofertei, Bozo a devenit insistent şi a continuat să-l sune, zilnic, ca să-i ceară cei 1.000 euro în schimbul bunurilor pe care susţinea că le-a găsit. Asta până marţi dimineaţă, când a devenit categoric, solicitându-i afaceristului să se întâlnească pe un traseul între Cărpinet şi Oradea, pentru a realiza tranzacţia.

Speriat, Chişmorie s-a prezentat la Oradea, la sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor, cerând ajutor pentru oprirea şantajului. Aşa se face că, atunci când interlopul a sunat din nou pentru a stabili locul întâlnirii, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, i-au pregătit un flagrant.

Acţiunea s-a derulat în Tinca, unde Bozo îi dăduse întâlnire afaceristului, iar în momentul în care acesta din urmă i-a predat 2.000 lei din suma cerută, oamenii legii au intervenit şi l-au reţinut, în maşina lui fiind găsite o parte din motoarele şi reductoarele furate din firma lui Chişmorie.

În aceeaşi zi de 23 septembrie, Adrian Ciuciu a fost pus sub învinuire de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, pentru şantaj, şi prezentat la judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a dispus arestarea lui pentru 30 de zile. Decizia a fost atacată, însă, joi, de Ciura, prin contestaţie, care se va judeca la Tribunalul Bihor.

Între timp, procurorii beiuşeni continuă cercetările şi în ce priveşte furtul de la carieră, bănuind că Ciura nu este străin de dispariţia bunurilor. Cert este că interlopul a refuzat să facă orice declaraţie.