Cunoscutul afacerist orădean Viorel Ştiube, implicat în afaceri cu alcool şi produse petroliere, fost patron al FC Bihor şi al cotidianului Jurnal bihorean, a fost ridicat, miercuri, de polițiștii Compartimentului Urmăriri şi încarcerat la Penitenciarul Oradea.

În vârstă de 50 de ani, afaceristul a fost condamnat definitiv pe 28 februarie a.c. la 8 ani de închisoare în regim de detenţie, într-un dosar trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea, pentru o evaziune fiscală în formă continuată care a provocat o pagubă de 13,8 milioane lei.

Potrivit anchetatorilor, faptele imputate lui Ştiube datează din urmă cu un deceniu. În perioada 2007-2008, ca administrator al firmelor ABC Vest Trafic SRL Oradea şi Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv Transport Euro Budeşti din judeţul Vâlcea, afaceristul a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia aproximativ 6.000 tone de produse petroliere neaccizabile (ulei de bază) pe care le-a comercializat pe teritoriul României drept carburant auto, mai exact motorină.

Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, Ştiube a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, alte două firme orădene, Damco Nafta SRL Ianca şi Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea, prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.

Pentru recuperarea prejudiciului de 13,8 milioane lei, DNA a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor afaceristului şi ale firmelor sale.

Evazionist celebru în domeniul alcoolului şi petrolului, Viorel Ştiube mai e judecat şi la Curtea de Apel Cluj, pentru devalizarea propriei firme, Silvania Comtur Şimleu Silvaniei, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fapte care ar fi provocat un prejudiciu de 9,1 milioane lei. În respectiva cauză, Tribunalul Sălaj a dispus condamnarea orădeanului la 16 ani de închisoare cu executare.