Cunoscutul chirurg orădean Alexandru Gălăţanu a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de distrugere de documente oficiale şi conducere în stare de ebrietate.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Gheorghe Vidican, medicul a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile într-un dosar deschis pe marginea unui carambol pe care l-a provocat în noiembrie 2012, după ce s-a urcat băut la volan.

"A fost citat într-un dosar în care este cercetat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi distrugere de documente. Iniţial, medicul era cercetat doar pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în urmă cu o săptămână a fost chemat la Poliţie, ca să fie audiat, însă, când i-au pus în faţă documentul prin care i se aducea la cunoştinţă învinuirea, a luat hârtia, a rupt-o şi a aruncat-o la gunoi", a explicat prim-procurorul joi seară pentru BIHOREANUL.

Văzând reacţia deplasată a doctorului, poliţiştii au extins cercetările şi pentru distrugere de documente. Miercuri medicul a fost ridicat, în halat, cu mandat de aducere, direct din spital, şi prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru audieri. Dar, pentru că audierea nu s-a putut derula, i s-a cerut să revină a doua zi, ceea ce a şi făcut, tot îmbrăcat în halat.

"Nu a putut fi audiat pentru că era iritat, astfel că i s-a cerut să se prezinte joi, cu avocatul ales, pentru a relua audierea. A şi venit, cu avocat, iar procurorul a decis să îl reţină pentru 24 de ore", a mai spus prim-procurorul Parchetului Oradea.

Gălăţanu este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie, precum şi în ortopedie şi traumatologie, fiind totodată şeful secţiei Ortopedie din Spitalul Militar "Avram Iancu".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna noiembrie 2012, chirurgul a fost implicat carambol soldat cu avarierea a trei autoturisme pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în apropiere de centrul comercial Oradea Plaza, iar în urma testării medicului cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că medicul prezenta o concentraţie alcoolică de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În plus, chirurgul a mai fost implicat într-un accident rutier, în toamna anului 2007. La fel ca anul trecut, medicul se afla la volanul unui autoturism de teren şi, din cauza vitezei, într-o curbă deosebit de periculoasă dintre localităţile Remetea şi Meziad, a pierdut controlul maşinii, s-a rostogolit de mai multe ori pe şosea, după care s-a răsturnat în şanţ. 

Gălăţanu a ajuns atunci în comă la Spitalul Judeţean din Cluj unde a şi rămas internat, cu traumatism cranian, contuzie pulmonară şi fractură de claviculă. Medicul şi-a revenit după o lungă perioadă de recuperare, apoi şi-a reluat activitatea profesională.

Citiţi despre povestea carambolului în articolul: Ameţit la volanul bolidului, un faimos chirurg orădean a pocnit două maşini