Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa afirmă că, în ciuda violentelor critici aduse parlamentarilor, prin modificarea unor prevederi ale Codului Penal aceştia nu s-au "vaccinat" împotriva anchetelor DNA sau ANI, ci doar au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici, la fel ca şi preşedintele şi persoanele care exercită profesii liberale, precum artiştii, medicii, notarii etc.
Explicaţii post factum
Într-o conferinţă de presă organizată joi, Cupşa a explicat că parlamentarii vor răspunde în continuare pentru infracţiuni precum traficul de influenţă ori luarea de mită, deoarece "Legea 78/2003, aşa-numită lege a DNA, nu a fost modificată, după cum nu a fost modificată nici Legea 161/2003 privind ANI".
Cupşa a arătat că singura faptă pentru care parlamentarii nu vor mai răspunde în baza Codului Penal, ci doar administrativ, este conflictul de interese, reglementat prin Legea ANI, pentru că "nu este normal ca, de pildă, un deputat sau senator să fie condamnat la închisoare între 6 luni şi 5 ani pentru că şi-a angajat o rudă la cabinetul parlamentar".
Cu toate acestea, deputatul bihorean a precizat că nu a votat acest proiect de lege, deoarece el a fost pus intempestiv pe ordinea de zi a Camerei, fără o dezbatere reală şi fără consultare publică, la fel cum s-a întâmplat, în aceeaşi zi de marţi, şi cu Legea minelor, Legea Lobby-ului şi Legea privind graţierea şi amnistierea, toate impuse fără consultare publică.
Cupşa a explicat şi motivul pentru care modificarea Codului Penal reintroduce ca infracţiuni calomnia şi insulta, delicte imputabile de obicei jurnaliştilor, arătând că această prevedere a fost făcută doar pentru că parlamentarii au fost obligaţi printr-o decizie a Curţii Constituţionale.
"Insulta şi calomnia nu au fost, de fapt, dezincriminate de Codul Penal niciodată, pentru că în 2007 CCR a dat decizia 62/2007 prin care a declarat neconstituţională legea prin care acestea urmau să fie dezincriminate, motivând că de vreme ce prin insultă şi calomnie se aduce atingere unor drepturi fundamentale prevăzute în Constituţie ele nu pot fi dezincriminate, ci pot fi doar modificate limitele pedepselor. Practic, Parlamentul a fost obligat de CCR să reintroducă aceste fapte în Codul Penal", a spus Cupşa.
El a precizat, deasemenea, deşi insulta şi calomnia rămân infracţiuni, nu vor mai fi sancţionate cu închisoarea, ca până în 2007, ci prin amendă.
Singurul superimun este Băsescu
Ca o concluzie a celor întâmplate în Comisia juridică şi în plen, Ioan Cupşa a afirmat că, în opinia sa, controversele apărute în spaţiul public au fost cauzate de o grabă de neînţeles a conducerii Camerei Deputaţilor de a rezolva proiecte de asemenea importanţă într-o singură zi.
"Eu înţeleg că majoritatea proiectelor supuse votului sunt din 2010 şi 2011, dar cred că nu era cazul să le punem pe ordinea de zi doar pentru a scăpa de ele înainte de finalul anului. Fiecare proiect ar fi meritat dezbateri publice transparente, care ne-ar fi scutit acum de manipulări. Toate deciziile trebuiau luate la lumină, la vedere", a spus Cupşa.
Deputatul a mai afirmat că "manipularea" şi acuzele că deputaţii ar fi dat o nouă "lovitură de stat" se datorează exclusiv intereselor politice ale preşedintelui Traian Băsescu şi simpatizanţilor acestuia, în condiţiile în care "singurul politician din România care nu a putut fi trimis în judecată şi judecat rămâne tocmai Traian Băsescu".
Cupşa a admis că luările de poziţie ale Comisiei Europene şi ale unor diplomaţi occidentali "fac rău României", dar a repetat că principalul vinovat este preşedintele. "Când preşedintele unei ţări din Uniunea Europeană spune că se dă o lovitură de stat, cum să nu fie preluat de agenţiile de presă internaţionale? Cum să nu spună reprezentanţii marilor puteri că sunt îngrijorate?", a zis Cupşa.