Cine îşi întreţine locuinţa poate rămâne în continuare chiriaşul oraşului, cine nu, se poate muta "la privat". Potrivit unui comunicat al municipalităţii, angajaţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar au intensificat verificările în teren cu privire la modul în care chiriaşii municipalităţii au grijă de cele circa 1.400 de locuinţe ale oraşului.

"Anumiţi chiriaşi care utilizează aceste locuinţe nu înţeleg că pe perioada exploatării au obligaţia întreţinerii lor, aşa cum ar face orice bun proprietar. Pe lângă faptul că nu întreţin locuinţa închiriată, întâlnim adesea situaţii în care diverşi chiriaşi nu îşi fac nici măcar curăţenie, transformând locaţia într-un adevărat focar de infecţie", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit angajaţilor Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, există, de asemenea, situaţii în care chiriaşii aduc modificări neautorizate imobilului, se ceartă cu vecinii sau funcţionarii Primăriei sau primesc în locuinţă persoane care tulbură liniştea publică.

"Au fost cazuri în care inspectorul de zonă a fost împiedicat să verifice modul în care chiriaşul întreţine locuinţa, iar în urmă cu trei săptămâni un funcţionar public a şi fost agresat", a declarat şeful DPI, Lucian Popa.

Potrivit directorului, în primă fază municipalitatea doar înştiinţează în scris chiriaşul că are obligaţia să îşi întreţină locuinţa, după care, în cazul în care acesta nu ia măsuri, este notificat să o elibereze.

Chiriaşii care refuză să predea imobilul sunt ulterior evacuaţi cu ajutorul executorului judecătoresc, în baza unei sentinţe, şi îşi pierd dreptul de a mai solicita o locuinţă în chirie din fondul municipal.

În general, locuinţele municipalităţii sunt puse la dispoziţia orădenilor cu venituri reduse, cuantumul chiriei fiind fie 0 lei, fie în jur de 10-20% din chiriile practicate pe piaţa liberă.