Viceprimarul Ovidu Mureşan a anunţat, luni, înlocuirea din funcţie a adjunctului Direcţiei Economice a Primăriei, Tănase Miculescu, şi a şefului Serviciului de Impunere Persoane Fizice din cadrul municipalităţii, Ioan Guler, în urma scandalului izbucnit după ce o funcţionară din "piramidă", Valerica Benţe, a fost prinsă luând mită 2.000 de lei, pentru a "şterge" datoriile unui contribuabil.

"Tănase Miculescu şi Ioan Guler şi-au cerut trecerea pe funcţii de execuţie. Cei doi şi-au asumat o parte din lucrurile nu tocmai normale care au avut loc în Direcţia Economică. Coroborat cu incidentul de acum două săptămâni, s-a luat decizia aplicării unor măsuri de eficientizare a activităţii acestei direcţii", a declarat luni, Ovidiu Mureşan.

Viceprimarul a spus că înlocuirea din funcţie a celor doi şefi direcţi ai funcţionarei Valerica Benţe se datorează atât faptului că nu au luat măsuri pentru preîntâmpinarea unor acte de corupţie în serviciile pe care le coordonează cât şi încetinirii activităţii de executare silită a contribuabililor cu restanţe faţă de bugetul local.

"Nu poţi să fii în birou cu persoana incriminată şi să nu observi că o caută cineva insistent, că o scoate afară să vorbească cu ea şi aşa mai departe. În acelaşi timp, sunt nemulţumit de modul în care se desfăşoară activitatea. Executările silite ale contribuabililor cu debite au fost oprite în decembrie, anul trecut, înainte de sărbători, şi s-au reluat abia în aprilie", a afirmat Mureşan.

Viceprimarul s-a arătat nemulţumit şi de faptul că 18% dintre proprietarii de autovehicule sunt restanţiei la plata impozitului, fără ca serviciile de profil să facă demersuri pentru recuperarea restanţelor prin proceduri de executare silită.

"Când la 90.000 de restanţiei ai doar 30 de sechestre parcă nu e suficient", a spus edilul, adăugând că nu îi bănuieşte pe cei doi angajaţi de complicitate cu Valerica Benţe. "Sunt angajaţi de care nu ne îndoim. Ne vom folosi în continuare de serviciile lor dar de pe poziţii de execuţie", a zis viceprimarul.

Ioan Guler_Oradea_Bihoreanul.jpgPotrivit lui Mureşan, începând cu data de 1 iunie, Ioan Guler (foto), şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice şi şeful direct al Valericăi Benţe, va fi înlocuit din funcţie de Adrian Ficuţ, care coordonează în prezent Serviciul Executare Silită Persoane Fizice. Postul vacantat de Ficuţ va fi ocupat de Călin Petricău, funcţionar în cadrul aceleiaşi structuri.

Tot începând cu aceeaşi dată directorul adjunct Tănase Miculescu va fi înlocuit în funcţie de Sorin Iacob, în prezent şef al Serviciului Impunere şi Executare Persoane Juridice. Iacob a venit în Primăria Oradea de la Aleşd în anul 2001 şi coordonează executarea silită a firmelor din 2005.

Numirile pe funcţii au fost făcute temporar, cu delegare pe post, pentru o perioadă de probă de şase luni de zile.

După cum se ştie, în urmă cu două săptămâni, o angajată a Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea a fost arestată pentru luare de mită direct de la locul de muncă, din centrul de relaţii cu publicul. Funcţionară cu ştate vechi, Valerica Benţe e acuzată că a pus la cale un mecanism prin care ştergea din baza de date datoriile proprietarilor de maşini, în schimbul a 50% din sumele "iertate", fapt ce ridică un grav semn de întrebare asupra sistemului prin care municipalitatea gestionează taxele şi impozitele contribuabililor.

Citiţi detalii, în articolul: "Arestată în Primărie! Cum "rezolva" funcţionara arestată pentru şpagă datoriile unor proprietari de maşini"

Citeşte cum comentează Bihorel situaţia pe www.bihorel.ro!