Orădenii sunt sceptici cu privire la noile reguli de colectare a deşeurilor şi, mai ales, de taxare a acestui serviciu.

După aproape trei luni de când RER Vest a demarat activitatea de semnare a noilor contracte de salubrizare, doar jumătate dintre cei care stau la case au semnat documentele, iar asociaţiile de proprietari refuză în masă. În acest context, primarul Florin Birta îi invită pe preşedinţi la discuţii...

Reguli noi

După ce, anul trecut, a câştigat licitaţia pentru salubrizarea Oradiei, compania RER Vest este nevoită să încheie noi contracte cu locuitorii oraşului. S-au schimbat atât regulile de colectare, cât şi cele de tarifare: orădenii trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii şi să plătească în funcţie de volumul pubelelor şi de frecvenţa cu care le golesc.

Într-o conferinţă de presă susţinută joia trecută, primarul Florin Birta a anunţat schimbările. Locuitorii de la case vor primi pubele negre, pentru deşeuri reziduale, şi maro, pentru biodeşeuri, de 60 litri, 120 l sau 240 l. O golire a unei pubele negre de 60 l costă 6,3 lei, iar a uneia maro similară, 3,7 lei. Cum biodeşeurile sunt mult mai ieftine, cu cât vor separa deşeurile mai riguros, orădenii vor plăti mai puţin.

În plus, cei de la case vor plăti lunar 19,2 lei pentru reciclabile, deşeuri care, potrivit regulamentului de salubrizare, se colectează în saci de unică folosinţă, pe care nu se pot monta cipuri. "Suntem în discuţii avansate cu cei de la RER, să dăm pubele şi pentru acest deşeu reciclabil, care să fie cipate", a spus Birta.

Simulare de factură

Orădenii de la blocuri vor continua să arunce gunoaiele în containere negre şi galbene, dar vor primi şi pubele maro, pentru biodeşeuri. Asociaţia de proprietari va împărţi între locatari factura rezultată în urma volumului de deşeuri colectat.

Birta a prezentat simulări ale facturilor pentru asociaţiile de proprietari, arătând că, la frecvenţa colectării deşeurilor de acum (în medie, 17,3 ridicări pe lună), o asociaţie care are un container negru de 1,1 mc pentru rezidual, unul similar galben şi o pubelă de 0,24 mc pentru biodegradabil, ar ajunge să plătească o factură de 3.187 lei.

Cu titlu de exemplu, primarul a împărţit factura la 200 de locatari, rezultând un preţ de 15,9 lei pe persoană, nu cu mult mai mare decât actualul tarif, de 11,6 lei, în contextul în care colectarea se va face în mai multe fracţii. "Practic, la blocuri colectarea se va face în patru fracţii, pentru că au fost amplasate şi pubele pentru sticle", a declarat primarul. Pentru colectarea sticlelor orădenii însă nu vor plăti, fiind o cheltuială lăsată în sarcina RER.

Dileme la colţul blocului

De la 1 aprilie, RER Vest ar trebui să înceapă colectarea în noul sistem, dar se loveşte de refuzul cetăţenilor. Până acum, a încheiat 10.100 de contracte individuale (case), din totalul de 20.432 de gospodării din oraş, şi poate număra pe degetele de la mâini contractele semnate de asociaţiile de proprietari. Dintre cele aproape 900 de asociaţii din oraş, peste 250 au fost contactate de operator, dar numai 7 au şi semnat.

Preşedinţii de asociaţii spun că au reticenţe faţă de noul sistem. "Ce se va întâmpla când containerul nu va fi plin, dar RER îl va goli şi va factura tot volumul? Eu, dacă vând la piaţă un morcov, îl cântăresc", spune Iuliu Hosu, administratorul mai multor asociaţii din oraş.

Un alt administrator, Vasile Cargea, se întreabă cum va putea împărţi echitabil factura: "Am zece asociaţii care împart un ţarc. Cum voi stabili câte deşeuri a aruncat fiecare?".

Invitaţii de la primar

Ca să răspundă nelămuririlor, în perioada următoare, respectând măsurile anti-Covid-19, Primăria şi RER Vest vor invita la discuţii preşedinţii de asociaţii. "Eu mă voi duce la cât de multe întâlniri voi putea, pentru a explica ce înseamnă dacă nu vom colecta selectiv. Cred că într-o lună vom reuşi să convingem preşedinţii să încheie contractele", a declarat primarul Birta.

Edilul a mai spus că, dacă orădenii vor continua să refuze să semneze contractele cu RER Vest, Primăria ar putea introduce o taxă specială de salubritate, de 20 lei lunar, pe care o va plăti fiecare cetăţean care nu are contract cu RER. A menţionat, însă, că nu doreşte o asemenea taxă "de avarie". Doar că, nivelul ei fiind destul de redus, n-ar fi exclus ca orădenii să o prefere...