Dacă nu știți când vin muncitorii de salubritate în fața porții dvs., ce pubele vor goli ori unde anume să aruncați un anumit tip de deșeu, aveți acum o soluție la îndemână. 

Ecolect Bihor, asociația care gestionează salubritatea în județ, a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, cu numeroase date utile privind acest sistem. Prin intermediul ei, bihorenii pot face și reclamații dacă nu le-au fost ridicate deșeurile.

Cum aruncăm?

Lansată la finalul lunii martie, aplicația „Bihor curat - WasteBook” este în teste până în iunie, timp în care eventualele nereguli pot fi sesizate. Disponibilă pentru telefoanele mobile, aplicația afișează graficele de colectare a deșeurilor din fiecare localitate din județ, o hartă a centrelor unde cetățenii pot duce deșeuri de mari dimensiuni și un ghid de colectare a deșeurilor.

Ghidul este astfel realizat încât utilizatorul poate căuta destinația unui anumit deșeu. De pildă, dacă nu știți unde să aruncați capsulele de cafea, aflați că locul lor este în pubela pentru deșeuri reziduale, deoarece conțin aluminiu, plastic și zaț, iar în prezent puține firme au tehnologia necesară pentru separarea lor. Aplicația are și un sfat: evitați să le folosiți, dacă vă pasă de mediu!

Reclamați aici!

Aplicația are și o secțiune dedicată sesizărilor, unde bihorenii pot reclama prezența deșeurilor abandonate sau dacă operatorii de salubritate nu își fac treaba. Toate cererile vor fi  gestionate de angajații Ecolect Bihor.

În „Bihor curat”, cetățenii vor mai găsi și informații interesante despre deșeuri, la rubrica „știați că?”, întrebări frecvente ridicate de cetățeni, cu tot cu răspunsuri, și vor putea solicita să le fie ridicate de acasă anumite tipuri de deșeuri.

Toate informațiile din aplicație sunt disponibile în limbile română, maghiară și engleză. Aplicația a fost realizată de firma Eco Soluții SRL și a costat 114.000 lei.

„Este o aplicație foarte simplu de utilizat. Odată cu punerea ei în funcțiune, sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească și mai mult în ceea ce privește această problemă a colectării deșeurilor în județul nostru”, a spus președintele Ecolect, Mircea Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!