Curtea de Apel Oradea a pronunţat miercuri verdictul final în cazul şocant al băiețelului de 6 ani din Oradea care, în vara lui 2020, a murit după ce a fost înjunghiat mortal în zona inimii de sora lui de 7 ani. Pentru că avea doar 7 ani când s-a produs tragedia, fetiţa nu răspunde penal, însă procurorii i-au trimis în faţa instanţei pe mama şi pe bunica celor doi copii, ambele acuzate de ucidere din culpă.
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, tragedia s-a produs în seara de 17 iulie 2020, în Oradea, în locuinţa unei familii din cartierul Velenţa, pe strada Mareşal Alexandru Averescu. Cei doi copii se jucau singuri, într-o cameră, în timp ce doi fraţi mai mari erau în curte, iar mama şi bunica lor se închiseseră într-o cameră alăturată, ca să poată vorbi la telefon cu tatăl micuţilor, aflat la muncă în străinătate.
O joacă
Băieţelul a luat o minge şi a refuzat să i-o dea surorii sale, care s-a supărat. Fata s-a dus în bucătărie şi a luat un cuţit. Cu cuţitul într-o mână, fetiţa ameninţa că va tăia mingea pe care o ţinea în cealaltă. Micuţul a venit spre ea şi a luat-o în braţe, sperând să poată prinde mingea. Dar fetiţa s-a dezechilibrat, la fel şi el, căzând în cuţitul pe care ea îl avea, încă, în mână.
Auzind ţipetele fetiţei şi ale băieţelului, mama şi bunica au venit imediat. Copilul rănit a fost transportat la spital, dar nu s-a mai putut face nimic. Lama i-a atins un vas mare de sânge şi, cu tot efortul medicilor, a murit după câteva ore.
Pentru că avea doar 7 ani când s-a produs tragedia, fetiţa nu avea cum să fie trasă la răspundere penală. Pe de altă parte, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au decis să le pună sub acuzare pe mama şi pe bunica celor doi, pe motiv că nu i-au supravegheat pe micuţi, că ar fi lăsat cuţitul la îndemâna copiilor, iar pe bunică şi pentru faptul că, după ce nepotul ei a fost transportat la spital, a făcut curat în casă, ştergând astfel urmele faptei...
La judecată
Procesul a început în februarie 2023, la Judecătoria Oradea, iar pe 14 iulie, în acelaşi an, instanţa a decis să le achite pe cele două femei, stabilind că cei doi copii erau la o vârstă la care nu se mai impunea să fie supravegheaţi continuu şi, în plus, chiar dacă ar fi fost de faţă, nu este sigur că puteau preveni tragedia.
Concret, în cazul bunicii, judecătorul a reţinut că nu avea obligaţia de supraveghere a minorilor, întrucât, potrivit Codului Civil, această îndatorire este doar a părinţilor, or mama copilului se afla în locuinţă; iar acuza că ar fi lăsat cuţitul la vedere nu a fost dovedită, în condiţiile în care toate mărturiile au arătat că ţinea tacâmurile totdeauna în sertarul de sub blatul mesei de bucătărie.
În ce priveşte acuzația că bunica a şters urmele de sânge, îngreunând cercetările, instanţa a hotărât că a făcut-o fără vreo intenţie ascunsă. Femeia nu avea cum să ştie că nepotul ei va muri la spital, căci „speranţa oricărui părinte sau bunic este aceea că o minune îl va salva”, şi avea în casă mai mulţi copii, fraţii victimei, care erau în stare de şoc, iar urmele puteau să le provoace traume psihologice mult mai grave.
Achitate
Instanţa a exonerat-o şi pe mama copiilor, arătând că obligaţia de a-i supraveghea pe copii nu presupune supravegherea permanentă, cu prezenţă fizică, „ci trebuie adaptată vârstei copiilor care, la 6-7 ani, pot avea activităţi şi în absenţa părinţilor”. De altfel, a arătat judecătorul, cei doi minori s-au mai jucat şi în alte dăţi împreună, iar camera în care se aflau e situată chiar lângă cea în care femeile vorbeau la telefon cu tatăl micuţilor, a arătat judecătorul.
„Luarea de către minoră a unui obiect de uz casnic care există în absolut toate gospodăriile nu poate constitui niciodată o inacţiune culpabilă unei alte persoane, inclusiv a părinţilor”, scrie în soluţia prin care cele două femei au fost achitate pe motiv că fapta lor nu este prevăzută de legea penală.
Cum procurorii nu au fost de acord cu decizia, procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea care, miercuri, a stabilit că hotărârea Judecătoriei a fost corectă.
"Vârsta copiilor - 6 şi 7 ani - nu impunea o prezenţă permanentă a mamei, aceştia având deja noţiuni despre bine şi rău, permis şi interzis, şi aveau reprezentarea că cuţitul este un obiect potenţial periculos, aceştia fiind îndemnaţi să folosească doar lingura atunci când se hrănesc pentru a nu se răni", scrie în decizia Curţii.
Instanţa a schimbat doar temeiul achitării celor două inculpate, din articolul care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege" în cea că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".
Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.