Vacanţa a început prost pentru Florica Cherecheş, fosta viceprimăriţă liberală a Oradiei, care, în timp ce se afla într-un sejur în însorita Grecie, a fost anunţată că locuinţa i-a fost prădată.

Hoţul era angajat la Total Post Services SRL, firma care are exclusivitate în România pentru distribuţia cardurilor europene de sănătate. Din câte se pare, curierul nici măcar nu e la prima ispravă. Cel puţin alţi 6 clienţi cărora indiviul le-a livrat în ultima perioadă cardurile s-au trezit, ca din întâmplare, călcaţi de hoţi în timp ce se aflau în străinătate.

Hoţ cu ghinion

Spargerea s-a comis în noaptea de 27/28 iulie, la doar câteva zile după plecarea politicienei din ţară. Hoţul a intrat în casa familiei Cherecheş sărind peste gard şi forţând uşa de la intrare, iar apoi a încercat să plece cu aparatura electronică. Nu a mai apucat, căci în timp ce încărca bunurile furate în maşină, a fost surprins de unul dintre vecini, care a sunat imediat la 112.

Reţinut de poliţişti, spărgătorul a fost condus, chiar în acea noapte de vineri spre sâmbătă, la sediul Poliţiei municipiului. A fost legitimat, audiat şi descusut. Aşa s-a aflat că, atunci când nu spărgea locuinţe, era distribuitor onorabil de... carduri europene de sănătate.

Uite cine ne dă cardul

Eliberat de Casa Naţională de Asigurări, la cerere, un asemenea document conferă titularului dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cardul este livrat la domiciliul solicitanţilor de angajaţii Total Post Services SRL, o firmă controversată de curierat, despre care s-a mai scris în presa naţională. Ea e administrată de Cristinel Vasile Petcu, asociatul omului de afaceri Răzvan Petrovici, finul fostului director al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu.

"Este un contract încheiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Firma respectivă distribuie cardurile pe tot teritoriul ţării, noi nu avem nicio implicare", a explicat purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Oana Ungur.

Clienţii firmei, clienţii hoţului

Trimis să predea Floricăi Cherecheş cardul solicitat, curierului i-a fost uşor să o tragă de limbă şi să afle când urma să plece în concediu. "A aflat când pleacă, după care a dat lovitura", spune unul dintre poliţiştii care se ocupă de caz.

În timpul cercetărilor, oamenii legii au descoperit că fosta viceprimăriţă nu e singura victimă prădată în timpul sejurului în străinătate. Alte 6 familii - culmea, tot orădeni cărora curierul le-a livrat în ultima perioadă cardurile europene de sănătate - au reclamat că au fost călcaţi de hoţi în timp ce erau plecaţi din ţară. Deşi îl bănuiesc pe acelaşi individ de comiterea faptelor, din lipsă de probe certe, poliţiştii nu l-au pus sub învinuire încă, decât pentru furtul comis în casa consilierului local.

Contactată săptămâna trecută de BIHOREANUL pe marginea incidentului, Cherecheş a fost surprinsă că s-a aflat deja de păţania ei. "De unde ştiţi? Eu nu ştiu prea multe. Când o să ajung acasă, o să mă mai informez. Nici cu Poliţia nu am vorbit încă", a spus BIHOREANULUI fosta viceprimăriţă. N-o să afle lucruri prea plăcute. Cu excepţia, totuşi, a faptului că e un hoţ mai puţin în libertate...