În organizarea Asociaţiei "Cavalerii Fluierului" Bihor, în colaborare cu Comisia Judeţeană de Arbitri şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor, sâmbătă la Hotel Perla din Băile 1 Mai s-a desfăşurat "Cursul de instruire şi perfecţionare pentru arbitrii şi observatorii din judeţul Bihor".

Evenimentul care a avut invitaţi de seamă a reunit aproximativ 130 de participanţi, fapt care a surprins plăcut organizatorii. Invitaţii speciali ai acţiunii au fost Augustus Constantin, responsabilul departamentului Dezvoltare de la Comisia Centrală a Arbitrilor, şi arbitrul FIFA Sebastian Colţescu, cei care au susţinut prelegeri, alături de arbitrul asistent FIFA Octavian Şovre, noul şef al Comisiei Judeţene de Arbitri Bihor.

Temele abordate atât la nivel teoretic, cât şi video au fost diverse, suscitând interes din partea participanţilor. S-a discutat despre jucarea mingii cu mâna, severitatea atacurilor, managementul loviturilor libere, offsaid-ul, pregătirea arbitrului pentru joc, condiţiile pentru a fi un arbitru de top, rolul observatorului, iar la final au fost trase concluziile şi prezentate recomandările, atât din partea celor doi invitaţi, cât şi a arbitrului asistent FIFA Octavian Şovre.

"Numeric, Bihorul stă bine, atât la nivel judeţean, cât şi naţional, pentru că alte judeţe au câte un arbitru rătăcit pe la Liga a II-a sau a III-a. Ca să nu mai spun că tot mai puţini vin spre arbitraj şi din ce în ce mai puţini dintre cei care termină cursul încep cariera de arbitru. Ce am văzut la Oradea este un model de urmat şi pentru alte structuri ale arbitrilor din ţară", a declarat, la conferinţa de presă, Augustus Constantin.

"Avem preocuparea de a sprijini şi dezvolta arbitrajul din Bihor. În consecinţă ne-am propus să facem lucruri cât mai utile în sprijinul arbitrilor. Unul dintre ele este şi acest curs", a declarat, la rândul său, şi Laurenţiu Danşa, preşedintele Asociaţiei "Cavalerii Fluierului" Bihor.

Pe lângă faptul că a stârnit un mare interes în rândul arbitrilor şi observatorilor bihoreni, cursul de sâmbătă de la Hotel Perla din Băile 1 Mai a consemnat şi o implicare a "cavalerilor fluierului" bihoreni, care nu s-au ferit să întrebe sau să-şi susţină părerea, chiar dacă alţii au avut şi alte păreri. "Mă bucură numărul mare de participanţi, peste aşteptările mele. Un fapt pozitiv a fost şi diversitatea de păreri pe seama temelor dezbătute, sugestiv pentru interesul şi implicarea celor prezenţi", a remarcat, de altfel, şi Octavian Şovre, noul preşedinte al Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor.

După această acţiune, Asociaţia "Cavalerii Fluierului" Bihor şi Comisia Judeţeană a Arbitrilor Bihor se vor pregăti de un alt eveniment de anvergură pe care-l vor organiza, alături de Comisia Centrală a Arbitrilor. Este vorba despre reunirea arbitrilor din Liga a III-a, din zona Transilvania, eveniment care n-a mai fost găzduit de judeţul Bihor de 20 de ani. Acesta va avea loc în perioada 27-28 februarie.