Se spune că la fotbal şi la agricultură se pricepe toată lumea. Complet fals. Un "meseriaş" nu se naşte, se pregăteşte! Direcţia Agricolă Bihor organizează cursuri de specialitate pentru a acoperi deficitul de personal specializat din domeniu şi a le oferi lucrătorilor din agricultură posibilitatea să muncească nu doar în ţară, ci şi în străinătate, folosindu-se de diplome recunoscute european.

"Foamea" de meseriaşi

Adevărul este că o mare parte din bihorenii care trăiesc din agricultură nu au nicio legătură cu domeniul, având diferite forme de pregătire profesională. Unii s-au făcut fermieri de nevoie, alţii din spirit antreprenorial, alţii de dragul pâmântului. Fără, însă, a avea şcoli sau temeinice cunoştinţe profesionale.

"După 2007, anul când România a fost acceptata ca membru al Uniunii Europene şi a apărut oportunitatea de a accesa fonduri de dezvoltare prin proiecte de finantare prin fonduri europene, se pune tot mai acut problema pregatirii profesionale şi a deţinerii de documente de calificare în domeniul agricol", se menţionează într-o informare a Direcţiei Agricole Bihor.

Având în vedere lipsa şcolilor profesionale de profil şi perioada lungă de pregătire pe care o presupune absolvirea unui liceu sau a unei facultăţi în domeniu, Direcţia Agricolă şi-a înfiinţat propriul compartiment de formare, prin care organizează cursuri de pregătire pentru personalul din agricultură.

Cursuri pentru fermieri

Conform evidenţelor instituţiei, în anii 2017 şi 2018 instituţia a organizat 6 cursuri de specialitate pentru circa 750 de lucrători în agricultură în domenii precum: tractorist, mecanic agricol, pomicultor, lucrător în cultura plantelor, în creşterea animalelor sau în gospodăria agroturistică.

Mai mult, începând din iunie 2018 Direcţia Agricolă şi-a acreditat cursul privind "Managementul exploataţiei agricole". "În mai puţin de două luni 46 de cursanţi au absolvit cursurile acestei forme de pregătire, urmând ca în 1 octombrie să le înmânăm atestatele de participare", menţionează coordonatoarea compartimentului de formare profesională, ing. Cristina Copil.

Tot în cadrul compatimentului de formare, 302 de fermieri au fost instruiţi în domeniul cunoaşterii măsurii de Agromediu şi Climă respectiv Agricultură Ecologică, pentru a putea beneficia ce subvenţiile oferite prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Sperăm, cu folos...