Hai să nu ne ante-pronunțăm în dosare grele ale Curții de Apel Oradea, precum cele care-i au în vizor pe antreprenorul Beni Rus, pe Kiss - fost "guvernator" al Bihorului, pe Vasile Bara - ex-decan al Facultății de Mediu, și alții. Chit că se întrezăresc achitări în lanț, după modelul achitării pronunțate deja pentru chestorul Liviu Tăut, fost rector al Academiei de Poliție. Apropo, fostul șef al Academiei căreia i se mai spune mai nou "mama doctoratelor" a fost condamnat în primă instanță la Oradea, și nu pe ochi frumoși, dar Înalta Curte l-a achitat definitiv după ce probele înregistrate de Big-Brother au fost înlăturate.
Dar dacă tot sunt declarați inculpații victime neprihănite și filajele tehnice ale SRI incompatibile ca probe, măcar de-ar putea fi publicate legal, nu pe șestache. Să afle tot omul pe ce bază au fost trimiși în boxa acuzaților puternicii zilei! Asta ca să ne lămurim: ori procurorii anti-cancer au redactat trimiterea în judecată în timp ce fumau ceva tare, ce au găsit poate prin sertare pe la colegii DIICOT, ori discuțiile interceptate chiar au avut ceva incriminator.
Degeaba. Nu spera (și n-avea teamă): nu e constituțională nici măcar mediatizarea convorbirilor. Nici atunci când nu-i vorba de bârfe la cafea sau picanterii erotice, ci poate de peșcheșuri care au trecut ori nu prin mâna cui nu trebuia. Și n-aș miza nici doi lei că vreunul dintre VIP-urile de mai sus va publica, benevol, interceptările lui de la dosar, după achitare. Așa încât nu rămâne decât să facem apel telefonic imaginar la globul de cleștar:
"Domnu' Țeavă, vedeți că cei mai eminenți studenți absenți au renunțat, din pur amor pentru natură, la ceva electrocasnice foarte ne-ecologice. Vi le-or stivuit sub birou, că n-avem hală specială. A, îmi pare că ne-au mai lăsat la secretariat și ceva biștari din plastic reciclabil, rugându-ne să achităm dezafectarea electro-vechiturilor astea nou-nouțe...". După o vreme, în același dosar X: "- Don'șoara Rănguță, m-o căutat cineva? - Da, mascații...".
Sau, din alt horoscop: "Măi Șoanico, ce vreme faină e azi și bună pentru lucrul pe șantier, parcă o constelație de 250.000 de sori strălucesc ca ledurile verzișoare pe bolta albastră... Să moare calu' meu năzdrăvan cu stea în frunte, draghe Bigben, dacă ajungi cu macaraua la atâția luceferi de pe cer!".
Să ne amintim că, în iunie 2020, pe baza plângerii de neconstituționalitate a fostului șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cel oprimat de DNA, CCR a desființat interceptările făcute prin mandate de siguranță națională. Mă întreb: dacă nu ating siguranța națională suspiciunile de corupție asupra șefului Legislativului țării, atunci ce?
Acuma nu prea mai e clar la ce mai e bună tehnica și microfoanele SRI, câtă vreme au zero valoare în justiție, fie că-i vorba de corupție, crimă organizată, trafic de droguri ori de carne vie, cybercrime ori terorism. Și nici nu-i limpede la ce-i mai plătim pe băieții cu ochi albaștri și materie cenușie, a căror meserie e să asculte mai toată ziua interceptări asezonate cu râgâieli, flatulări și, uneori, înjurări și blesteme a la Elena Udrea. (Apropo, băieții ăștia și investigatorii chiar că merită spor de toxicitate, la câte grețoșenii aud uneori și trebuie să le pună la suflet).
România nu-i SUA, care dau destui bani FBI-ului ca să-și facă înregistrările ambientale fără ajutorul sateliților CIA. Până una-alta, chiar la povața Americii, țărișoara noastră s-a bazat pe un protocol de colaborare între două instituții vitale: Justiție și Serviciul de Informații. Asta doar până s-a alertat partida care a mitraliat Codul Penal, singurul cod căruia îi știa de frică.
Sigur, dacă n-avem încredere în SRI, pesemne că ar trebui să-l desființăm decât să-l tot demonizăm. Și apoi, o parte a populației să rămână în țara Adrian Severinului care încă imediat după Revoluție voia să dezincrimineze abuzul în funcție. Iar nemulțumiții n-au decât să emigreze în Statul Paralel.
Mie unul mi se pare exagerată faza cu GDPR până-n pânzeturile albe, îndeosebi la cei care s-au avântat în viața publică, dar se fofilează în intimitatea de sub fuste sau chiloți când e să fie interceptați. Păi, când mă știu nevinovat, n-au decât să-mi implanteze "urechelniță" chiar și cu o colonoscopie, că exact acolo mă doare de ea.
P.S. Tare-aș vrea ca nicio interceptare sau filmare de la ATI Sibiu să nu fie anulată vreodată în instanță.