Curtea de Apel Oradea a judecat, miercuri, recursul formulat de apărătorul lui Iuliu Kiss, alias Paprika, împotriva unei decizii date săptămâna trecută prin care interlopului i s-a respins cererea de liberare provizorie pe cauţiune.

În urma dezbaterilor, un complet de trei judecători al Curţii de Apel Oradea a dispus admiterea recursului şi eliberarea din arest al lui Kiss în schimbul unei cauţiuni fixate la suma de 55.000 de lei. Este una dintre cele mai mari cauţiuni dispuse de o instanţă din Bihor.

"Cererea formulată de inculpatul Iuliu Kiss a fost admisă de instanţa de judecată şi s-a dispus liberarea pe cauţiune a acestuia, cauţiunea fiind fixată la suma de 55.000 lei", a confirmat BIHOREANULUI grefiera Cornelia Precup din cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea. Decizia este definitivă.

"Nu consider o victorie această eliberare pe cauţiune a unei persoane care a stat arestată 7 luni pentru o infracţiune din culpă. Oricum, este o cauţiune foarte mare, care garantează că procesul se va desfăşura în bune condiţii", a comentat Răzvan Doseanu, avocatul lui Kiss.

Paprika (9).jpgLa ieşirea din Penitenciar, Paprika (foto) nu a vrut să facă declaraţii jurnaliştilor, spunându-le doar că abia aşteaptă să îşi vadă familia. Întrebat cum i-a fost în lunile în care a stat închis, el a spus doar că "foarte rău". "Îmi pare rău ce s-a întâmplat", a zis el, precizând, tot la întrebări, că familia victimelor nici nu a vrut să vorbească cu el, dar că el e dispus să ajute. "O să mă duc să muncesc, să câştig nişte venituri, să-i ajut şi pe ei", a spus Kiss. "Nu ştiu cum va fi de-acum în colo, mai am recursul, nu înseamnă nimic că am ieşit"...

După cum BIHOREANUL a mai scris, pe 16 decembrie, Judecătoria Oradea a dispus condamnarea lui Kiss la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare şi obligarea acestuia, în solidar cu firma de asigurare, la plata unor despăgubiri morale în valoare de 360.000 de euro către familiile victimelor. Atât interlopul, cât şi familiile victimelor au atacat soluţia Judecătoriei prin recurs, care se află în prezent pe rolul Tribunalului Bihor.

Iuliu Kiss a fost arestat pe 14 iulie 2011, după ce a provocat un accident mortal la intersecţia dintre străzile Meşteşugarilor şi Barcăului. Aflat la volanul unui Mercedes de lux, Paprika nu a acordat prioritate unui Tico, în care se aflau cele trei tinere (Adriana Jurcan, Anca Jurcan şi Mihaela Jurcan), şi a intrat din plin cu bolidul în cea de-a doua maşină.

Adriana Jurcan, 24 de ani, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a fost în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj pentru operaţie. Între timp, victimele accidentului au fost externate, iar starea lor de sănătate s-a ameliorat.

Expertiza criminalistă dispusă de Judecătoria Oradea în timpul procesului deschis pe numele interlopului a stabilit că viteza acestuia în momentul premergător impactului a fost de 87 km/oră, iar două expertize medico-legale dispuse de instanţa de judecată a relevat că alcoolemia acestuia la momentul producerii accidentului era sub limita legală de 0,5 mg/l alcool în sânge.

Rezultatele expertizelor, care au eliminat circumstanţele agravante reţinute de anchetatori în cazul lui Kiss, dar şi faptul că acesta şi-a recunoscut faptele respectiv a rămas la dispoziţia organelor de cercetare înainte de a fi arestat, ar putea fi unele din motivele pentru care magistraţii Curţii de Apel au admis cererea acestuia de liberare pe cauţiune.