Fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dictată la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie. Concret, după reluarea procesului său la Curtea de Apel Oradea, din cauza unei erori comise de o judecătoare, instanţa a dispus ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere.

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în dosarul lui Răzvan Vonea, la aproape o jumătate de an după reluarea dezbaterilor. 

Potrivit soluţiei publicate pe scurt pe portalul instanţei, completul format din judecătoarele Laura Soane şi Adina Cioflan a schimbat încadrarea juridică din trafic de influenţă în formă continuată în două infracţiuni distincte aflate în concurs, l-a achitat pentru o faptă de complicitate la dare de mită, în final micşorându-i acestuia pedeapsa de la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare la 3 ani şi dispunând suspendarea sub supraveghere a acesteia.

Totodată, instanţa a redus şi contravaloarea cheltuielilor judiciare pe care Vonea trebuie să le achite în favoarea statului, de la 7.000 lei la 5.000 lei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pe 5 decembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv pe fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, la 3 ani şi 6 luni de detenţie în celebrul dosar în care era acuzat că "rezolva" contra-cost absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Vonea a şi fost încarcerat imediat pentru a-şi executa pedeapsa, dar a fost eliberat două săptămâni mai târziu, pe 17 decembrie, ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei.

Reuşita acţiunii, după cum a dezvăluit în premieră BIHOREANUL, a fost cauzată de o eroare comisă tocmai de cei care au pronunţat-o: magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Concret, judecătoarea Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi din completul care l-a trimis după gratii, s-a plasat în incompatibilitate deoarece soluţionase şi contestaţiile inculpatului la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bihor în timpul urmăririi penale, fapt interzis de Codul de procedură penală.