Motivul îl constituie un viciu de procedură, potrivit avocatului Alexandru Lele, apărătorul ofiţerului. „La acelaşi termen la care s-a judecat cererea noastră de înlocuire a a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, Tribunalul Cluj a fost chemat să se pronunţe şi asupra cererii de prelungire a măsurii arestării. În încheierea dată, însă, judecătorul a uitat să menţioneze ambele aspecte", a explicat avocatul.
Potrivit lui Lele, eroarea a fost speculată de procurorii DNA, care au cerut Curţii de Apel să desfiinţeze încheierea Tribunalului, solicitare care a şi fost admisă. „Noi vom înainta o nouă cerere, pentru că nu există temei de fond ca să nu poată fi admisă", a mai spus avocatul.
Comisarul şef Ioan Brîndaş, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, a fost arestat pe 16 noiembrie anul trecut, iar o lună mai târziu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.
După patru luni, timp în care instanţele de judecată au respins solicitările făcute de apărătorii poliţistului pentru înlocuirea măsurii. O singură dată, Curtea de Apel Cluj a dispus, pe 28 februarie, înlocuirea măsurii cu cea de arest la domiciliu, dar încheierea a fost contestată de procurorii DNA, care au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea ei.