După un an în care a stat blocat în Camera preliminară a Curţii de Apel Cluj, dosarul penal întocmit de DNA Oradea pe numele judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea s-ar putea întoarce pe masa procurorilor.

Este vorba despre dosarul în care cei patru judecători sunt acuzaţi că, prin soluţii date pe baza unor documente false, l-ar fi scos din închisoare pe ginerele unei avocate, condamnat pentru tentativă de viol. El a ajuns în atenţia Camerei preliminare a Curţii de Apel Cluj vara trecută, când magistraţii Florica Roman şi Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, respectiv Raluca Cuc şi Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, au şi fost suspendaţi din funcţii.

Potrivit Codului de procedură penală, durata procedurii preliminare poate fi de cel mult 60 de zile de la înregistrarea dosarului, însă în acest caz a depăşit un an, spre nemulţumirea atât a procurorilor DNA, cât şi a magistraţilor inculpaţi, care au şi contestat tergiversarea procesului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Formulată pe 14 octombrie de judecătorii Florica Roman şi Ovidiu Galea, acţiunea a fost admisă chiar vinerea trecută, judecătorii instanţei supreme stabilind ca procedura de cameră preliminară să fie finalizată până pe data de 20 noiembrie.

Luni, judecătorul Curţii de Apel Cluj s-a şi conformat, pronunţând un verdict neaşteptat: şi anume returnarea cauzei la DNA Oradea, pentru nereguli la rechizitoriu care nu ar fi fost remediate de anchetatori în termenul prevăzut de lege.

"Instanţa a dispus restituirea cauzei ce face obiectul prezentului dosar Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA Serviciul Teritorial Oradea", a declarat BIHOREANULUI Adrian Dănilă, expert pentru informaţii publice în cadrul instanţei clujene.

Potrivit lui Dănilă, soluţia nu e definitivă, existând posibilitatea ca părţile să o poată contesta în termen de 3 zile de la comunicare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Într-o încheiere intermediară pronunţată în vară, judecătorul de Cameră preliminară a ridicat pentru prima oară problema neregulilor din actul de acuzare întocmit de DNA Oradea. Citiţi despre reproşurile aduse de instanţa clujeană procurorilor orădeni în articolul: Atac la DNA! Cei 4 judecători orădeni acuzaţi de procurori că au scos un violator din închisoare, scăpaţi de Curtea de Apel Cluj