Şeful DNA trebuie să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean la Serviciul Teritorial Oradea şi să-i plătească diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să-l primească în calitate de procuror DNA, de la revocarea din funcţie şi până la reintegrarea efectivă, adică cel puţin pe ultimii 5 ani. Asta a decis Curtea de Apel Cluj, însă sentința nu este definitivă.

Procesul a fost deschis de procurorul Cristian Ardelean împotriva revocării sale de la DNA Oradea, din 10 ianuarie 2019, printr-un ordin dat de şeful interimar al DNA, Călin Nistor. Acesta a invocat prejudiciul de imagine adus DNA de celebra înregistrare făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii anticorupție orădeni, între care şi Ardelean, discutau despre judecători, "interpretarea dată în mass-media convorbirilor înregistrate fiind în sensul în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistraţi în scopul intimidării acestora".

Ordinul, care l-a privit şi pe procurorul Ciprian Man, a fost atacat doar de Ardelean, însă procesul a fost suspendat după ce magistratul a sesizat Curtea Constituţională, reclamând o prevedere din Legea privind organizarea judiciară care permitea revocarea din funcţii a unor procurori DNA "pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu".

În noiembrie anul trecut, Curtea Constituţională i-a dat dreptate, stabilind că dispoziţia este arbitrară, deoarece "nu precizează criteriile, condiţiile şi procedura revocării".  

Ca urmare, procesul de la Curtea de Apel Cluj s-a reluat și, luni, instanţa a pronunţat verdictul.

Potrivit soluţiei postate pe portalul instanţei, completul de judecată a anulat ordinul de revocare a lui Ardelean, emis de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticoruptie, şi l-a obligat pe şeful DNA să dispună reintegrarea lui în funcţia de procuror anticorupţie în cadrul DNA - Serviciul teritorial Oradea.

Totodată, judecătorii au obligat DNA să-i plătească procurorului diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să îl primească în calitate de procuror DNA, începând cu data de 5 februarie 2019, "până la reintegrarea efectivă a reclamantului Ardelean Cristian Marius în funcţia de procuror DNA - Serviciul Teritorial Oradea".

De asemenea, DNA şi procurorul şef al DNA au fost obligaţi să-i plătească lui Ardelean suma de 4.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Decizia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, DNA având posibilitatea să o atace cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

În prezent procuror şef al Secţiei Urmărire Penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean nu a dorit să comenteze, deocamdată, soluţia. "Aştept să rămână definitivă", a spus Ardelean. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!