Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, joi, cu privire la contestaţiile celor 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală din Casa de Pensii Bihor, pe numele cărora, joia trecută, judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Este vorba despre medicii Vasile Sălăjan (şeful Serviciului), Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv de asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan care, susţinuţi de avocaţi şi familii, s-au prezentat, joi, în faţa Curţii de Apel Oradea, solicitând să fie eliberaţi.

N-a fost să fie. În urma unor dezbateri aprinse, care s-au prelungit mai bine de 3 ore, instanţa a respins contestaţiile celor 10 persoane arestate, soluţia fiind definitivă.

"Noi considerăm măsura arestului excesivă, în condiţiile în care, în alte situaţii similare, cum e şi cazul medicilor de la Biroul de Expertiză Medicală Călăraşi, care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată tot pentru luare de mită, măsura preventivă a fost de control judiciar", a explicat după aflarea verdictului avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Sălăjan.

Avocatul a criticat şi înţelegerea arătată de anchetatori faţă de persoanele care au dat mita. "În acest dosar de corupţie, ca în multe altele, procurorii şi poliţiştii s-au sesizat pentru dare şi luare de mită. Nu mi se pare normal să răspundă doar cei care au luat, iar cei care au dat să dobândească o calitate de martor", a mai arătat Doseanu.

Cei cinci medici şi cei cinci asistenţi ai Serviciului de Expertiză Medicală au fost reţinuţi miercurea trecută şi arestaţi o zi mai târziu, pentru luare de mită, într-o anchetă care a dezvăluit că toate deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensii de boală, precum şi revizuirile periodice, se eliberau pe şpăgi plătite medicilor.

Citiţi despre sistemul corupt patronat de medicii de la Pensii în articolul: Experţi în şpăgi: Detalii şocante privind sistemul corupt patronat de medicii de la Pensii (FOTO)