Decizie surprinzătoare, vineri, la Curtea de Apel Oradea, unde s-a reanalizat propunerea procurorilor de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul celor 10 medici şi asistenţi de la Casa de Pensii Bihor, anchetaţi pentru corupţie.

Iniţial, miercuri, Tribunalul Bihor a decis să-i menţină încarceraţi doar pe medici, iar cei cinci asistenţi să fie trimişi în arest la domiciliu, însă decizia instanţei a fost contestată şi de procurori şi de inculpaţi, motiv pentru care dezbaterile s-au reluat, vineri, la Curtea de Apel.

"Atitudinea inculpaţilor după declanşarea procesului penal s-a rezumat la cereri şi contestaţii, fără a fi interesaţi de aflarea adevărului în cauză, fapt care crează dubii cu privire la conduita lor în ipoteza lăsării în libertate. Fiecare din cei 10 inculpaţi, prin activitatea ilicită desfăşurată, au dovedit că sunt un pericol imediat şi concret pentru ordinea publică, probele administrate au demonstrat că aceştia s-au îmbogăţit pe suferinţa şi lipsurile beneficiarilor de pensii de invaliditate, precum şi pe posibilitatea eludării prevederilor legale în legătură cu obţinerea pensiilor de invaliditate", arată în referatul întocmit de anchetatori, care justifică solicitarea de menţinere a arestării.

Anchetatorii au explicat, totodată, că din probele pe care au reuşit să le administreze, activitatea medicilor şi asistentelor s-a bazat "pe încălcări de proceduri". Asta pentru că solicitanţii nu erau examinaţi clinic, avizele fiind acordate exclusiv în baza unor documente medicale, dintre care unele nu prezintă situaţii reale. "Fiecare dintre inculpaţi în activităţile ilicite săvârşite au fost ajutaţi de numeroşi intermediari (de multe ori alte cadre medicale de la diferite spitale din judeţul Bihor), intermediari împreună cu care au creat un întreg mecanism de fraudare în domeniu", se precizează în document.

Judecătorii de la cea mai înaltă instanţă din judeţ au considerat, însă, că argumentele procurorilor nu sunt suficiente pentru a menţine măsura arestului preventiv, motiv pentru care au decis să-i trimită într-un comod arest la domiciliu. Rămâne de văzut, zilele următoare, care au fost considerentele ce au stat la baza acestei neaşteptate decizii.

"Nu ştim, încă, motivele avute în vedere de instanţa de judecată dar, cu siguranţă, a contat faptul că inculpaţii nu au săvârşit infracţiuni de violenţă care să conducă la prezumţia că ar putea reprezenta pericol pentru ordinea publică.Trebuie să ne obişnuim cu ideea că normalitatea e ca persoanele să fie cercetate în stare de libertate, iar arestul preventiv e o excepţie", a declarat avocatul Alexandru Lele, apărătorul a doi dintre asistenţii medicali.

Încheierea Curţii de Apel Oradea este definitivă, astfel că medicii au părăsit vineri, uşuraţi, clădirea instanţei. Că nici ei nu erau pregătiţi pentru un asemenea cadou o dovedeşte faptul că unii au luat-o pe jos, alţii şi-au comandat taxiuri, neavând rude sau cunoscuţi care să-i aştepte cu maşinile.