Alţi trei absolvenţi de liceu din Ştei au pierdut dreptul de a se înscrie în acest an la facultate după ce, miercuri, Curtea de Apel Oradea le-a respins solicitarea de a suspenda decizia de eliminare de la Bacalaureat, aplicată de Inspectoratul Şcolar Bihor pe motiv de fraudă.

"Curtea de Apel Oradea a admis recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bihor pe care le-a casat şi, în consecinţă, a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de reclamanţii candidaţi Claudia Morar, Robert Bologa şi Vlad Farcaş", se arată în comunicatul transmis, miercuri, de Biroul de presă al instanţei.

Soluţia este definitivă şi este similară cu cea pronunţată, luni, în alte trei cazuri, privindu-i pe Larisa Lorena Popa, Adina Lorena Secui şi Sebastian Daniel Sălăgean, alţi trei foşti elevi de liceu din Ştei excluşi din examenul de Bacalaureat tot pentru fraudă.

În nici unul din cazuri, motivele avute în vedere de judecători la pronunţarea soluţiei nu au fost făcute publice, fiind aşteptate şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care se pregătesc acum să anuleze adeverinţele de absolvire a examenului de Bacalaureat emise pe numele a 48 de elevi, în baza cărora aceştia s-au înscris la facultate.

"Aşteptăm să vedem motivarea instanţei şi, în paralel, Inspectoratul Şcolar va solicita îndrumare şi de la Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte problema acelor adeverinţele de promovare a examenului de Bacalaureat. Unele au produs efecte, deoarece beneficiarii le-au folosit pentru a se înscrie la facultate", a explicat pentru BIHOREANUL consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Bihor, Teodora Mănoiu.

Încurcătura a fost generată de Tribunalul Bihor. Peste 50 de foşti elevi de la două licee din Ştei au deschis aici procese în care contestă măsura eliminării lor de la examen şi solicită anularea deciziei, procese care vor începe din această toamnă. Însă, în paralel cu aceste contestaţii, o parte dintre elevi au solicitat şi suspendarea efectelor procesului verbal de sancţionare până la finalizarea procesului de fond, iar în 48 de cazuri instanţa le-a dat deja câştig de cauză. Astfel, liceele au fost obligate să afişeze notele elevilor, să-i declare admişi sau respinşi şi, dacă au promovat, să le elibereze o adeverinţă pentru ca aceştia să se poată înscrie la facultate.

Cu toate că soluţia nu era definitivă, era executorie şi, ca urmare, obligatorie de aplicat.