Cei doi poliţişti de frontieră din Borş, Munteanu Matei respectiv Viorel Chiş, arestaţi preventiv miercurea trecută de Tribunalul Bihor pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, au fost plasaţi sub control judiciar, luni, de judecătorii de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea.
Concret, potrivit minutei postate pe portalul instanţei, completul format din judecătorii Laura Soane şi Rareş Şerban a admis contestaţiile celor doi agenţi de frontieră formulate împotriva măsurii arestului preventiv dispuse de Tribunalul Bihor, a desfiinţat în totalitate soluţia şi, rejudecând propunerea procurorilor, a decis să o respingă, dispunând plasarea celor doi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În acest timp, Matei şi Chiş nu au dreptul să părăsească ţara decât cu încuviinţarea procurorilor, li s-a interzis să discute între ei ori cu martorii din dosar şi au obligaţia să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi.
Verdictul instanţei este definitiv.
"Organele de urmărire penală au reținut în sarcina inculpatului Matei 3 infracțiuni, dintre care 2 au fost apreciate de apărare ca fiind inexistente, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și falsul informatic. Am arătat în privința celei dintâi că nu poate fi săvârşită anterior dispunerii măsurilor de carantinare (deci nu putea fi săvârșită in niciun mod de polițistul de frontiera) iar cea de-a doua presupune introducerea unor date fără drept, ori polițiștii de frontieră aveau dreptul de a introduce aceste date. Așteptam motivarea hotărârii", a declarat, pentru BIHOREANUL, avocatul Bogdan Bodea, unul dintre cei trei apărători ai agentului de frontieră Munteanu Matei.
Munteanu Matei şi Viorel Chiş au fost reţinuţi marţea trecută iar o zi mai târziu, la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor a dispus să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile, pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic.
Lui Munteanu Matei i se impută infracţiunile de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, în vreme ce Viorel Chiş este acuzat de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, după ce au scăpat de carantină 7 bihoreni întorşi din Germania, pe care i-au înregistrat fictiv ca fiind şoferi pe maşini de transport marfă şi i-au lăsat să meargă acasă, în izolare la domiciliu. Potrivit procurorilor, cei patru dintre cei şapte bihoreni i-ar fi plătit agentului de frontieră Munteanu Matei câte 50 euro/persoană.
Conform unui comunicat al DGA, cele 7 persoane care au intrat în ţară fraudulos au fost introduse, în final, în carantină instituţionalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. "În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, nici una dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitivă cu noul timp de coronavirus. Faţă de cele şapte persoane se efectuează cercetări pentru infracţiunile de dare de mită", se arată în informarea poliţiştilor.
Citiți, marți, pe eBihoreanul.ro, detaliile „afacerii” Corona-șpaga de la Borș!