Magistraţii Curţii de Apel Oradea au anulat, luni, măsura controlului judiciar dispus săptămâna trecută de Tribunalul Bihor în cazul poliţistului de frontieră Marinel Marţi (foto) de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, acuzat de două infracţiuni de luare de mită după ce ar fi permis ieşirea din ţară a unor persoane cu probleme penale, în schimbul unor sume de bani.

Judecătorii au desfiinţat, în parte, încheierea Tribunalului şi au înlăturat dispoziţia de instituire a controlului judiciar faţă de poliţistul de frontieră, stabilind că procurorii nu au prezentat suficiente argumente care să susţină necesitatea luării unei măsuri preventive împotriva acestuia.

Totodată, însă, instanţa a menţinut dispoziţiile judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor cu privire la complicele lui Marţi, omul de afaceri Sebastian Sabău, care va rămâne sub control judiciar. Decizia Curţii de Apel este definitivă.  

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul poliţistului de frontieră, susţine că infracţiunea pentru care s-a cerut arestarea clientului său nu viza o situaţie reală. "S-a inventat o stare de fapt ca să se vadă cum reacţionează cineva. Considerăm că astfel de proceduri sunt contrare practicii CEDO cât şi dispoziţiilor legale interne", a declarat Doseanu.

Legat de denunţul împotriva clientului său, avocatul a refuzat să comenteze. "Suntem în fază de urmărire penală şi nu vă pot oferi date din dosar dar, în esenţă, o persoană condamnată a dorit să-şi reducă pedeapsa la jumătate", a mai spus Doseanu. 

Agentul şef Marinel Marţi din PTF Borş a fost reţinut în seara de 5 noiembrie, în urma unei acţiuni de flagrant organizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi ofiţeri ai DGA. Subofiţerului i se impută că ar fi acceptat promisiunea că va primi 1.000 euro pentru a permite ieşirea din ţară a unei persoane despre care ştia că are probleme penale, riscând să fie încarcerat.

Banii au fost luaţi de omul de afaceri Sebastian Sabău, patronul unui service auto din Oradea, şi el reţinut în aceeaşi seară de anchetatori.

Fugarul lăsat să părăsească ţara era, de fapt, un investigator sub acoperire, ajuns să în legătură cu cei doi prin intermediul unei alte persoane, denunţător în cauză, aceeaşi care, în octombrie 2014, ar fi intervenit pentru ca Marinel Marţi să ajute o femeie condamnată la închisoare pentru înşelăciune să treacă frontiera şi să se sustragă de la executarea pedepsei.

În final, fugara a fost prinsă şi încarcerată, iar din spatele gratiilor, aceasta i-a denunţat pe cei care, în 2014, au ajutat-o să părăsească ţara. În baza informaţiilor, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană cu ajutorul unui investigator sub acoperire care s-a dat condamnat, la fel ca şi denunţătoarea poliţistului de frontieră. 

Lunea trecută, poliţistul de frontieră şi complicele său au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins propunerea, dispunând plasarea lui Marţi şi Sabău sub control judiciar.