Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, printr-o decizie definitivă, recursul unor firme și localnici din Sânmartin care au cerut suspendarea a două Hotărâri de Guvern ce permit construirea șoselei de centură pe terenuri expropriate de la reclamanți, ceea ce înseamnă că lucrările pot continua.

Mai mult, Judecătoria Oradea a decis că reclamanții, care după expropriere au împiedicat accesul utilajelor pe șantier, sunt buni și de plată, urmând să achite CNAIR cheltuieli pentru executarea lor silită.

„Nefondat”

„Respinge recursul formulat de reclamanții (...) ca nefondat. Definitivă. Pronunțat azi, 11.05.2023”, a arătat vineri site-ul Înaltei Curți, unde firme și localnici din Sânmartin au declarat recurs după ce, la finele anului trecut, un complet al Curții de Apel Oradea le-a respins cererile de suspendare a HG 258/23 februarie 2022 și HG 809/23 iunie 2022, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și respectiv a declanșării procedurilor de expropriere în vederea construirii centurii Sânmartin.

Practic, menținând decizia Curții de Apel Oradea, despre care BIHOREANUL a informat la vremea respectivă, instanța supremă a dat liber continuării lucrărilor începute în octombrie anul trecut pentru construirea noii șosele de 5,7 kilometri (plus încă 2,3 km de bretele) ce va lega centura Oradea din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, din DN 1, de DN 76, ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Vor plăti executarea silită

Tot vineri, Judecătoria Oradea a soluționat și un proces intentat de două firme care dețin terenuri în Sânmartin, Pro Quadriga și Profit Andu Trans, împotriva CNAIR, care după exproprierea terenurilor s-a lovit de opoziția acestora, în sensul că reprezentanții lor nu au permis antreprenorului să-și aducă utilajele pe șantier pe porțiunile de teren care le fuseseră expropriate.

Din acest motiv, CNAIR a obținut o hotărâre de executare silită a celor două firme, pe care acestea au contestat-o cerând atât suspendarea și anularea ei, cât și reducerea cheltuielilor pentru executarea silită, dar instanța le-a admis doar ultima solicitare, respingându-le pe celelalte, cele mai importante.

„Admite în parte contestația formulată de SC Pro Quadriga SRL și SC Andu Trans SRL în contradictoriu cu CNAIR. Anulează în parte încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare silită. Respinge contestația la executarea silită, respinge cererile de suspendare a executării silite ca rămase fără obiect”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Fără blocaj

La mijlocul acestei săptămâni, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, vorbind despre stadiul lucrărilor la 12 proiecte ale administrației județene, arăta că la unele sunt probleme din cauza proceselor intentate de proprietarii de terenuri expropriați, referindu-se în mod special la cele de pe centura Sânmartin.

Dacă Curtea va respinge aceste cereri vom putea continua lucrările fără probleme, dacă nu, va trebui să le blocăm”, spunea Bolojan, adăugând că proiectul centurii Sânmartin are „întârzieri datorită acestor procese și datorită faptului că nu am putut intra pe anumite tronsoane”.

Lucrările noului drum, care va avea și piste pentru bicicliști, sunt executate de asocierea firmelor Erbașu Transilvania, Vahostav SK și Pro Cons SA, finanțarea de 148,940 milioane lei fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Lucrarea, ajunsă la un stadiu de execuție de circa 20%, are termen de finalizare luna noiembrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!