După ce a trecut perioada de contestaţii, fără ca vreuna să fie depusă, PNL-ista Ancuţa Şchiop (36 de ani) a rămas câştigătoarea concursului pentru funcţia de manager al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Bihor.

Profesoară, fostă viceprimăriţă în Auşeu şi absolventă de curs de fotografie, Ancuţa Şchiop nu are experienţă în domeniul bibliotecilor şi nici n-a condus vreo instituţie de cultură. 

Patrimoniu de 1 milion de euro

Rezultatul final al concursului a fost afişat, luni, 9 august, pe site-ul Consiliului Judeţean Bihor şi transmis printr-un comunicat de reprezentanţii instituţiei. Astfel, cu o medie de 8,92, Ancuţa Florin Şchiop va prelua, în curând, conducerea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", cu un patrimoniu de aproape 600.000 de unităţi de bibliotecă, în valoare de peste un milion de euro. 

"Contractul de management pentru Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" urmează să fie semnat de candidatul câştigător într-un termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data comunicării rezultatului final al concursului, potrivit art. 22 din OUG nr.189/2008", se arată în informarea transmisă de CJ Bihor. 

Până atunci, Mircea Pricăjan, redactorul-şef al Revistei Familia, îndeplineşte şi atribuţiile de manager al Bibliotecii. 

Profesoară de istorie-geografie

Alături de această informare, reprezentanţii CJ Bihor au transmis şi CV-ul noii directoare, Ancuţa Florina Şchiop, document care arată că tânăra PNL-istă nu are experienţă în domeniul bibliotecilor şi nici în conducerea vreunei instituţii de cultură. 

Potrivit CV-ului, Ancuţa Şchiop a absolvit Liceul Teoretic din Vadu Crişului, iar apoi a terminat Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale (2004-2008) la Universitatea din Oradea. Recent, ea a urmat şi un masterat în Administraţie Publică la Universitatea Babeş-Bolyai (2018-2020). A făcut, totodată, diverse cursuri pentru formator, referent de specialitate al unui aşezământ cultural, expert accesare fonduri europene, manager de proiect, fotograf. 

A fost profesoară de istorie-geografie la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman din Auşeu (2008-2012), iar apoi, între 2012 şi 2020, timp de două mandate, a fost viceprimăriță (din partea PNL) în aceeaşi comună.

Job nou la Prefectura lui Ţiplea

Între octombrie 2020 şi martie 2021 nu figurează cu vreun job, iar din această primăvară, după cum apare în CV, este consilier în cadrul Instituţiei Prefectului, condusă de PNL-istul Dumitru Ţiplea. 

Documentul mai indică faptul că noua şefă a Bibliotecii Judeţene vorbeşte şi scrie în limbile engleză şi franceză. De asemenea, la capitolul "hobby-uri şi teme de interes" şi-a trecut "lectura". 

În ceea ce priveşte competenţele, Ancuţa Şchiop spune despre sine că are competenţe de management şi conducere şi abilităţi organizatorice. 

Vezi mai jos CV-ul noului manager!