Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.

E foarte interesant că nu e nicio problemă să ne transformăm în stat poliţienesc atunci când e vorba ca oamenii să-şi ceară drepturile, dăm cu gaze şi apă rece pe femei şi copii în cărucioare, dar când trebuie să angajăm mai mulţi poliţişti locali pentru liniştea noastră, unii urlă că e abuz în toată regula.

M-am îngrozit când am auzit că politica Primăriei este să reducă numărul de poliţişti locali pentru că e mai ieftin să repari stricăciunile vandalilor decât să dai salarii angajaţilor. Cârcotaşii se plâng mereu de Bolojan că e primarul-pedeapsă. Nemulţumirea provine de la faptul că toate parcările sunt cu taxe, că eşti amendat dacă nu ai grijă de spaţiul din faţa casei, că totul se supra-impozitează şi se taxează. Dar numai aşa s-a făcut ordine pe străzile din Oradea şi o renunţare la acest sistem ar produce haos şi mizerie.

De ce Primăria nu aplică metode la fel de severe în cazul vandalilor? Nişte investiţii cu cap în camerele de filmare, echipe de poliţişti care patrulează zi şi noapte prin oraş ar face din acesta un loc mai sigur. Cei care s-ar plânge că am deveni un stat poliţienesc ar fi doar infractorii şi vandalii.

În Parcul Libertăţii pianul adus de Marius Florarul a fost distrus. Sunt tare curios să văd dacă cei vinovaţi vor fi prinşi. Şi pentru că o simplă amendă, pe care de obicei o plătesc părinţii, este insuficientă, poliţia ar face bine să renunţe la anonimizarea tuturor borfaşilor şi să-i arunce pe aceşti derbedei în spaţiul public.

Că poate numai după ce comunitatea îi va arăta cu degetul, se vor potoli teribiliştii cu creier îmbibat cu alcool, cu minţile duse de etnobotanice sau cu o educaţie făcută la fără frecvenţă.