Vă mai amintiţi vremurile când PSD nu însemna nimic în Oradea şi în Bihor? Când avea cinci-şase consilieri judeţeni din 41 şi trei-patru consilieri municipali din 31? Ei, bine, pesediştii ori se prefac, ori chiar le-au uitat.

Îmbătaţi de euforia victoriei "europene", pentru care şi-au scos din case toţi alegătorii, pesediştii bihoreni, precum tovarăşii lor din întreaga ţară, au început să nu mai suporte nicio critică, fie ea cât de îndreptăţită ori de timidă. A îndrăznit să spună primarul Ilie Bolojan că taxa pe stâlp născocită de Ponta al III-lea loveşte Parcul Industrial? Şeful lor, Ioan Mang, le-a zis investitorilor să dea în judecată Primăria, de parcă nu Guvernul ar fi schimbat regulile în timpul jocului.

Înaintea scrutinului, viceprimarul Ovidiu Mureşan ("panglicarul", cum îi zic unii, ridiculizându-i foamea de imagine ce-l face să bifeze "realizări" la care singurul aport este că s-a aşezat la masa întinsă), susţinea că tot ce "s-a întâmplat" (de parcă ar fi picat din cer, din întâmplare) în Oradea în ultimii şase ani a fost şi contribuţia PSD. O fi fost, dar contribuţia a constat în simpla ridicare a mâinilor pentru aprobarea proiectelor iniţiate de primar.

În aburii şampaniei, Mang a mers şi mai departe, zicând că voturile modeste obţinute de PNL în Oradea (în cifre nete mai multe totuşi cu 800 de sufragii decât în 2009, în procente mai puţine cu unul decât atunci) au o singură explicaţie: nu mobilizarea PSD mai ceva ca la război, nu smucirile lui Crin Antonescu, ci faptul că "Bolojan şi-a pierdut încrederea orădenilor". Adică de-aia n-au ieşit din case orădenii s-o ştampileze pe Norica Nicolai şi pe Adina Vălean, că primarul a "ucis" maidanezii!

Şi a mai zis şeful PSD una: că "domnul primar (nu oraşul!) a primit hectarele din tancodrom nu de la Boc, nici de la Băsescu, ci de la Guvernul Ponta". Atenţie, nu de la Guvernul României, ca şi cum Ponta le-ar fi adus de la maică-sa de-acasă! De povestea că "liberalii adevăraţi" doresc refacerea USL şi de şantajul că dacă nu se încolonează în spatele PSD cei din deconcentrate vor fi daţi afară, ce să mai zicem?

Văzându-le lăcomia, orice ins cu bun-simţ e îndreptăţit să le pună PSD-iştilor cel puţin două întrebări. 1: Când ar fi avut viceprimar în Oradea dacă Bolojan nu-i lua în stânga sa, în locul UDMR? Şi 2: Ce proiecte au gândit ei, să zică măcar unul, pentru dezvoltarea Oradiei şi Bihorului?

În curând vom afla, probabil, că şi Podul Sovata, şi străzile cele noi, şi Parcul Industrial sunt opera PSD. Ba poate şi tramvaiele Siemens şi Bazinul Olimpic, că tot e Filip senator PSD! Probabil, nu peste mult PSD-iştii vor spune că lor li se datorează şi modernizarea Aeroportului, pornită de Ţîrle şi continuată de Popa, ba şi centrala pe biomasă de la Săcueni a lui Kiss (deşi de UDMR mă îndoiesc că se vor lua).

Până să răspundă, să ne amintim că PSD a câştigat în Bihor cu o singură promisiune: că va face la Oradea o arenă sportivă cu 5.000 de locuri. S-o vedem şi pe asta!