Primarul Ilie Bolojan şi-a dovedit puterea la cel mai înalt nivel. La două săptămâni după ce Biroul Electoral Central s-a pronunţat împotriva organizării consultării publice cu privire la fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin, argumentând că legea permite doar un referendum pe teme de interes naţional simultan cu alegerile locale, Guvernul a promovat o Ordonanţă ce face posibilă organizarea referendumului local.

Şi nu oricum, ci în aceleaşi secţii de votare, cu acelaşi personal şi cu aceleaşi ştampile!

Modificare de urgenţă

În viaţă câştigă cine nu abandonează! Dacă la începutul săptămânii trecute organizarea celui de al treilea referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la unirea Oradea - Sînmartin era sub semnul întrebării, miercuri, 11 mai, aceasta a devenit o certitudine. Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce prevede expres că "în situaţia în care referendumul local are loc în aceeaşi dată cu alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează în baza Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale". Mai mult, "ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale", iar "alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente şi a unor liste suplimentare întocmite conform legii, cu utilizarea aceloraşi ştampile".

Singura bătaie de cap a iniţiatorului consultării publice ar fi că banii pentru confecţionarea buletinelor de vot pentru referendum trebuie asiguraţi din bugetul local.

"Cioloş şi-a spălat păcatele"

Publicarea OUG 15/2016 în Monitorul Oficial a determinat reacţii diferite. "Prin promovarea Ordonanţei, domnul Cioloş şi-a spălat toate păcatele", glumeşte primarul Ilie Bolojan. Satisfacţia acestuia e cu atât mai mare cu cât se spune că a insistat personal pe lângă premier, pe care îl cunoaşte deoarece în 2007, pe vremea Guvernului Tăriceanu, acesta a preluat pentru un an portofoliul de ministru al Agriculturii pe care Bolojan îl refuzase.

Performanţa edilului Oradiei este cu atât mai mare cu cât municipalitatea a reuşit foarte rar să promoveze asemenea acte. "Guvernul a făcut o treabă bună, înlăturând interpretări legale care încălcau autonomia locală", spune primarul.

Ionel Vila, secretarul Consiliului Local OradeaÎnsărcinat prin lege cu organizarea scrutinului, secretarul municipiului, Ionel Vila (foto), a scăpat de o bătaie de cap. "Mă bucură că nu ne mai dublăm munca. Eram pregătiţi să organizăm alte 143 secţii de votare pentru organizarea referendumului separat de alegerile locale, dar asta ar fi însemnat muncă, stres şi cheltuieli în plus", zice Vila.

"O ruşine pentru democraţie!"

Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR BihorDe cealaltă parte, inamicii unirii văd în Ordonanţă o schimbare a regulilor în timpul jocului şi zic că modificarea trebuie făcută prin lege adoptată de Parlament, nu de către Guvern. "Ce-au făcut parlamentarii bihoreni pro-referendum în ultimul an de nu au modificat legislaţia? Ce va urma pe 5 iunie va fi o ruşine pentru democraţia orădeană!", acuză Adrian Şimon, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia. La fel, deputatul UDMR, Szabo Odon (foto), susţine că Ordonanţa de urgenţă ar avea probleme de constituţionalitate, fiind emisă pentru o problemă de interes local ce putea fi amânată pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Mai mult, la fel ca PSD-iştii, Szabo îl acuză pe primar că încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei format din experţi independenţi în drept constituţional, care spun că organizatorul unui referendum trebuie să prezinte atât avantajele, cât şi dezavantajele deciziei asupra căreia e chemată populaţia să se pronunţe. "Campania pentru referendum se face din bani publici. Dacă eu şi PSD vrem să ne susţinem punctul de vedere, o să primim bani publici?", întreabă Szabo.

Fără cheltuieli!

Ioan Mang, preşedinte PSD BihorCe nu ştie deputatul e că liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), şi-a mai temperat discursul anti-referendum. "Nu ne agităm prea tare. Ce vrem să facem cu Oradea şi Sînmartin este mai important decât referendumul în sine", spune acum şeful pesediştilor, care a înţeles că simultaneitatea referendumului şi alegerilor locale adaugă miză campaniei. Dacă până acum alegătorii, indiferent de opţinue, puteau fi tentaţi să nu voteze pentru că "oricum iese Bolojan", acum prezenţa ar putea creşte în folosul partidelor care s-au declarat în favoarea unificării, indiferent care ar fi acestea.

Iniţiatorul proiectului, primarul Ilie Bolojan spune că municipalitatea nu are de ce să finanţeze mediatizarea opozanţilor. "Tot referendumul va costa cam 3.000 euro, pentru tipărirea buletinelor de vot. Nu va exista un buget pentru publicitate, cel mult vom tipări nişte pliante informative", spune edilul.

În condiţiile în care alegerile se vor desfăşura cu toate cheltuielile la vedere, fără panouri, concerte şi cadouri, Bolojan îşi face oricum campania în stradă, din om în om, ca să nu poată fi acuzat că, promovând referendumul, s-ar promova de fapt pe sine. Deşi e tocmai proiectul lui...


PRAGUL
56.000
de orădeni vor trebui să voteze pentru ca referendumul să fie validat, anul trecut, la a doua încercare, lipsind 3.000 de voturi


DOI ÎN UNU
Alegeri cu referendum

Adoptarea OUG 15/2016 care dă posibilitatea organizării unui referendum local simultan cu alegerile pentru funcţiile de primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni a produs efecte încă din a doua zi de la publicarea în Monitorul Oficial. Vinerea trecută, preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Carmen Domocoş, a învestit Biroul Electoral Municipal, constituit pentru alegerile locale, cu atribuţiuni şi în organizarea referendumului.

Dorel BochişConform calendarului deja aprobat, campania pentru referendum a început pe 12 mai, aducerea secţiilor de vot la cunoştinţa populaţiei trebuie făcută până pe 17 mai, iar scrutinul se va desfăşura pe 5 iunie, între orele 7.00-21.00, la fel ca în cazul alegerilor locale.

"Votarea se va desfăşura după aceleaşi reguli, în aceleaşi secţii şi cu aceleaşi ştampile. Intri în secţia de votare, ţi se scanează cartea de identitate şi ţi se înmânează buletinele de vot şi ştampila. Dacă vrei, votezi şi pentru referendum, dacă nu, nu. Oricum, evidenţele pentru alegerile locale şi cele pentru referendum se vor ţine separat", spune preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală, judecătorul Dorel Bochiş (foto).

UPDATE:

Duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a atacat la Avocatul Poporului Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de săptămâna trecută, care permite organizarea referendumului local în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale. În baza acestei sesizări, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Ordonanţei, urmând apoi ca judecătorii CCR să se pronunţe asupra acestui fapt. 

 Citiţi articolul pe această temă articolele:

"Dragnea sare la Bolojan! PSD a reclamat Ordonanţa care permite organizarea referendumului deodată cu alegerile locale"

PMP Bihor acuză: Prin atacarea Referendumului, "ciuma roşie PSD-istă blochează dezvoltarea locală" în Oradea şi Sînmartin