Organele unui profesor bihorean, aflat în moarte cerebrală, vor salva vieţile altor şase pacienţi care au nevoie de transplant de cord, ficat, rinichi și cornee.

Un profesor...

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea pe 23 ianuarie, în comă profundă, pe fondul unei hemoragii generate de hipertensiune.

„Este vorba de un profesor dintr-un sat din Bihor. Un bărbat educat, îngrijit, care trăia împreună cu mama sa. A fost adus la spital în comă profundă, a fost intubat, ventilat, s-au luat toate măsurile necesare, dar din păcate hemoragia a fost atât de puternică încât nu putea fi operat", a declarat pentru BIHOREANUL Carmen Pantiş, coordonatorul programului pentru transplant Bihor.

Profesorul, care trăia împreună cu mama sa, şi-a făcut în urmă cu o lună un control medical şi a fost descoperit ca fiind hipertensiv.

„Vreau să aduc un cuvânt de omagiu acestei mame, care a acceptat prelevarea de organe pentru a face posibilă salvarea vieţilor altor pacienţi", a spus Pantiş.

... şase vieţi salvate

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant, organele prelevate sâmbătă la Oradea vor aduce speranţă pentru "şase pacienţi a căror şansă unică este transplantul de cord, ficat, rinichi şi cornee".

Din echipa de medici care au prelevat organele au făcut parte specialişti de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Este cea de-a şasea operaţie de prelevare care a avut loc la Oradea anul acesta.

"Mulţumim cu respect şi recunoştinţă"

"Prin gestul românilor care au înţeles donarea de organe, prin munca, încăpăţânarea şi dedicarea echipelor medicale, în prima lună a acestui an s-au realizat în România patru transplanturi de cord, 11 de ficat, 24 de rinichi şi unul de plămâni", se mai menţionează în postarea agenţiei naţionale.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant au ţinut să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă această performanţă, începând cu aparţinătorii persoanelor de la care s-au prelevat organe.

"Mulţumim cu respect şi recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor, tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă, precum şi conducerii unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant", se încheie anunţul.