Proaspăt senator, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro apreciază drept "binevenite" majoritatea schimbărilor adoptate de parlamentari în ce priveşte propriul lor statut.

Pentru maghiarime

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri, Biro a relatat că iniţiatorii modificărilor (n.r. - parlamentarii PSD) intenţionau să schimbe articolul 1 al Statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul adăugării la formula actuală de jurământ faptul că acesta trebuie rostit nu doar "solemn" şi cu formula "jur" în încheiere, ci şi obligatoriu "în limba română", ceea ce ar fi restrâns posibilitatea reprezentanţilor UDMR de a adăuga şi varianta acestui din urmă cuvânt în limba maghiară ("eskuszom").

"Eu cred că dacă noi (n.r. - parlamentarii UDMR) spunem, ca până acum, şi în limba maghiară cuvântul "jur", nu am fi deranjat pe nimeni", a explicat Biro, care nu şi-a ascuns satisfacţia că propunerea a fost respinsă, astfel încât "vom putea face în continuare acest gest simbolic pentru comunitatea maghiară".

Biro a declarat că, tot datorită UDMR, la articolul 9 al Statutului parlamentarilor, unde se precizează că aceştia trebuie să acţioneze "în interesul naţional şi al locuitorilor din circumscripţia pe care o reprezintă", a fost adăugată şi sintagma "şi al cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe care le reprezintă".

Senatorul UDMR a explicat că această adăugire este importantă în opinia sa, deoarece în anumite situaţii parlamentarii minorităţilor vor putea acorda întâietate interesului acestora faţă de interesul general al locuitorilor din circumscripţie.

Ea a dat exemplul lobby-ului pentru înfiinţarea de clase cu predare în limba maghiară, ceea ce ar contraveni interesului unei şcoli de a păstra clasele aşa cum sunt, în condiţiile în care prin pierderea lor ar pierde şi o parte din finanţare. "Noi susţinem învăţământul în limba maternă al minorităţilor, ca bază pentru păstrarea identităţii naţionale a copiilor, dar pentru că activitatea unei şcoli este finanţată în funcţie de numărul de elevi, prin înfiinţarea unor clase cu predare în limba maghiară care ar merge la alte şcoli, s-ar putea ca interesul şcolilor la care erau până atunci să aibă de suferit", a spus Biro, satisfăcută că de acum va putea milita pentru clase maghiare fără să poată fi acuzată că afectează interesele financiare ale şcolii din care se face transferul de clase.

Pedeapsă mai blândă

Pe de altă parte, senatorul UDMR a admis în faţa jurnaliştilor că poate beneficia direct şi personal de una dintre prevederile noului statut al parlamentarilor, care nu mai sancţionează cu pierderea mandatului, ci cu interdicţia de a participa la lucrări pe o perioadă de 6 luni, senatorii şi deputaţii împotriva cărora se pronunţă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă conform căreia sunt vinovaţi de o situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese.

"Aceasta este o modificare esenţială faţă de vechiul statut, pentru că o situaţie de conflict de interese poate interveni foarte uşor în activitatea unei persoane publice, şi nu este normal ca acest lucru să anuleze voturile cetăţenilor, dacă acea persoană a fost aleasă prin vot", a spus Biro pentru a justifica de ce alegerea unei persoane este mai presus de o faptă din trecutul său.

În 2012, Agenţia Naţională de Integritate a emis un act prin care sesiza DNA în legătură cu faptul că Rozalia Biro s-a făcut vinovată de conflict de interese în 2005, an în care - ca viceprimar al Oradiei - a semnat actele de atribuire a imobilului fostei Biblioteci CFR din strada Republicii către Fundaţia Partium, ONG fondat de Biro împreună cu alţi lideri ai UDMR Bihor. Fosta viceprimăriţă a atacat actul ANI în justiţie, însă judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au respins acţiunea, astfel că DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

În baza prevederilor noului statut al parlamentarilor, dacă DNA îi va trimite dosarul în instanţă şi judecătorii o vor considera vinovată, fosta viceprimăriţă nu mai riscă să-şi piardă mandatul şi să i se interzică să mai candideze la o funcţie de demnitate publică timp de patru ani, ci - cel mult - să nu mai poată participa la şedinţele Senatului pe o perioadă de maximum 6 luni.

Citiţi mai mult pe acest subiect în articolul: "Biro la DNA: Viceprimăriţa a pierdut prima bătălie cu ANI"