Sub deviza „Drumul spre victorie trece şi prin Oradea”, liderii Alianţei 2020, Dacian Cioloş şi Dan Barna, sunt prezenţi miercuri în Bihor, având programate întâlniri cu cetăţenii atât în Oradea, începând cu ora 16.00, în Piaţa Unirii şi pe Corso, şi de la 17.30 la Filarmonica de Stat, cât şi în Beiuş.

Cei doi au venit în Bihor împreună cu o parte a candidaţilor Alianţei la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European, între care George Ţăranu (inginer şi cadru didactic la Facultatea de Construcţii a Politehnicii din Iaşi), Ramona Strugariu (juristă specializată în relaţii europene), Dragoş Pâslaru (economist, profesor şi antreprenor, fost ministru al Muncii în Guvernul tehnocrat din 2016), Naomi Ursoiu (juristă) şi Alexandru Vărzaru (specialist în relaţii internaţionale).

Pentru „o Românie deschisă”

„Venim în faţa orădenilor şi bihorenilor nu doar cu o listă, cea mai curată şi mai bună, venim cu oameni competenţi şi capabili să susţină cu adevărat interesele României în Europa, ale unei Românii deschise, care se dezvoltă în colaborare cu celelalte ţări europene”, a spus Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă susţinută dimineaţa.

Fostul premier tehnocrat a vorbit despre programul electoral al Alianţei 2020, care îşi propune, între altele, menţinerea unor alocări de fonduri UE cât mai mari pentru România („pentru investiţii care să genereze locuri de muncă, pentru că de acolo vine bunăstarea, nu din sinecuri plătite din împrumuturi”), modernizarea infrastructurii de sănătate şi a sistemului de educaţie (inclusiv prin întărirea învăţământului profesional, apt să asigure accesul la joburi bine plătite, pentru lucrători calificaţi), modernizarea agriculturii (nu doar prin subvenţionarea fermierilor, mai ales a celor mici, ci şi prin stimularea industriei agroalimentare), modernizarea infrastructurii de transport şi energetice (deoarece „o Românie cu adevărat europeană trebuie să fie conectată la Europa” şi prin această infrastructură).

În Europa sau în afara Europei?

Miza alegerilor, a subliniat Dan Barna, este însă nu doar „să trimitem în Parlamentul European oameni de calitate, ci şi despre ce Românie vrem să avem”. Liderul USR a afirmat că un scor bun pe 26 mai va permite „ca în 2020 să venim la guvernare şi să reaşezăm România pe drumul european”, adică pe direcţia dezvoltării.

Cei doi politicieni au precizat că pentru asta sunt „determinaţi” să lupte indiferent de murdăria campaniilor îndreptate împotriva celor două formaţiuni, referindu-se la cel mai recent episod, petrecut marţi în judeţul Cluj, unde au fost răspândite flyere ca din partea USR şi PLUS, în care pretinşi reprezentanţi ai acestora anunţă că avortul trebuie să devină obligatoriu.

„Ce s-a întâmplat la Cluj anticipăm că se poate întâmpla şi în alte locuri din ţară, este o modalitate prin care Liviu Dragnea şi PSD înţeleg să conducă, un simptom al unei disperări înfiorătoare a PSD, pentru că realizează că oamenii nu-i mai cred. Liviu Dragnea încearcă să guverneze prin minciună şi prin frică, să sperie românii. Speră că, speriindu-i pe români, poate să rămână la putere. Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Dan Barna, concluzionând că „aceasta este miza, să scăpăm România de coşmarul PSD, care cu fiecare intervenţie, cu fiecare decizie şi cu fiecare acţiune, ne împinge spre marginea Europei, ne scoate din Europa”.

„Aerul curat din politica românească”

Cioloş a subliniat că două treimi din cele trei decenii trecute de la Revoluţie „la putere a fost PSD şi se vede cu ochiul liber situaţia în care am fost aduşi”, de înapoiere faţă de alte ţări ex-socialiste, motiv pentru care şi acum, în lipsă de rezultate, acest partid are interesul nu să vorbească despre propriile rezultate, ci să-şi discrediteze competitorii.

„PSD nu are interesul să vorbească despre „realizările” sale, nu vorbeşte despre ce vrea să facă, pentru că nici ei nu ştiu. Ei nu au venit la guvernare ca să facă ceva pentru oameni, ci ca să-şi salveze pielea”, a spus fostul premier tehnocrat, adăugând însă că, deşi „mentalitatea PSD nu a evoluat în aceşti 30 de ani, în schimb a evoluat mentalitatea românilor”, care au început să înţeleagă că „indiferenţa nu este o opţiune”.

De altfel, cei doi lideri ai Alianţei 2020 au afirmat că speră ca o parte cât mai numeroasă a alegătorilor care nu au votat la alegerile din 2016 să participe de data aceasta la scrutin şi să voteze candidaţii listei comune a USR şi PLUS, deoarece „aceasta reprezintă aerul curat din politica românească” şi „pariul de decenţă pe care România îl are în faţă”: „Le propunem românilor să ne dea încrederea lor tocmai pentru că noi nu avem niciuna din tarele vechii clase politice”, a spus Dan Barna.