Economistul Dacian Foncea, numit în funcţie de primarul Ilie Bolojan în primăvara anului trecut ca urmare a câştigării unui concurs, a încetat să fie, de miercuri, manager al Spitalului Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Bolojan a decis

BIHOREANUL a aflat că într-o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie al unităţii, cel care a propus revocarea din funcţie a managerului Dacian Foncea, a fost chiar primarul Ilie Bolojan.

"Domnul primar a considerat că domnul Foncea a provocat prea multe scandaluri. Nu aşa se conduce, cu scandal, cum a făcut dl. Foncea, indiferent câte probleme şi de ce fel ar fi găsit în spital. Trebuia să le rezolve, nu să scrie comunicate de presă prin care să alimenteze scandaluri", a declarat BIHOREANULUI o sursă din cadrul CA.

Potrivit acesteia, la şedinţă au participat toţi cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al spitalului, de la preşedintele Dorel Dulău (şeful Compartimentului Management Spitale din cadrul Primăriei Oradea), până la reprezentanţii Consiliului Local şi ai Primăriei (dr. Hadrian Borcea), ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea (dr. Felicia Marcu) şi Ministerului Sănătăţii (dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică).

Sursele BIHOREANULUI afirmă, de asemenea, că funcţia de manager al Spitalului Municipal dr. Gavril Curteanu va fi preluată, provizoriu, de economista Maria Silaghi, fostă directoare economică şi predecesoare a lui Dacian Foncea.

UPDATE:

"Nu se poate lucra în conflict permanent"

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, Dorel Dulău, a confirmat oficial BIHOREANULUI modul în care s-a desfăşurat şedinţa de miercuri, precizând că decizia a fost adoptată în unanimitate şi că primarul Ilie Bolojan i-a reproşat proaspătului fost manager două eşecuri. Cel dintâi vizează situaţia economico-financiară a unităţii, iar celălalt conflictele lui Foncea cu mai multe categorii de angajaţi.

"În ce priveşte situaţia economico-financiară a spitalului, aceasta este dezechilibrată, iar dl primar nu este de acord ca deficitul să fie pus pe seama Consiliului Local. Pe de altă parte, dl. Foncea a intrat în conflict cu mai mulţi şefi de secţii, cu asistentele şefe, şi nu se poate lucra în tensiune, în conflict permanent", a spus Dulău.

Dr. Burtă rămâne director medical

Acesta a mai confirmat că în cursul zilei de joi primarul Ilie Bolojan va semna dispoziţia de numire a managerului interimar Maria Silaghi, iar director medical, tot interimar, va rămâne dr. Ovidiu Burtă, numit de edil la 25 septembrie, dar pe punctul de a demisiona din cauza lui Foncea.

Contactat de BIHOREANUL, dr. Burtă, abia aterizat la Budapesta cu o cursă care l-a adus din Statele Unite ale Americii, a declarat că doreşte să-şi păstreze funcţia de director medical în condiţiile în care Dacian Foncea nu mai este manager. "Absolut da, absolut fără discuţii şi fără ezitări", a spus dr. Burtă. 

Aflat în concediu, acesta a adăugat că îşi va întrerupe concediul chiar de joi şi se va prezenta din nou la serviciu, considerând că problema de management de la Municipal a fost rezolvată aşa cum, de altfel, îşi dorea.

Până la ora acestei ştiri, Dacian Foncea nu a putut fi contactat, întrucât nu răspunde la telefon.