În timp ce poliţiştii orădeni îşi demonstrează fermitatea bumbăcind scuterişti, interlopii  clanului ţigănesc Neguş, condus de Romi Markovics, se răfuiesc în buricul oraşului.

Supărat foc pe unul din tovarăşii care refuză să plătească taxa lunară pentru întreţinerea în puşcărie a fratelui său, Sanyi, Romi şi-a asmuţit bătăuşii împotriva respectivului. Iar atacurile sunt ca-n filme: cu urmăriri, asalturi cu săbii şi bâte de baseball...

Întreţinut după gratii

Scandalul dintre Varga Zoltan şi Romi Neguş a început acum doi ani. "N-am mai vrut să plătesc taxa de protecţie", a dezvăluit BIHOREANULUI Varga. Cunoscut între prieteni sub porecla Ţigu, bărbatul făcea parte din clanul Neguş din 2008, dar nu vrea să spună ce rol avea. E însă cunoscut ca proxenet în Olanda, unde are închiriate vitrine pentru prostituate în celebrul cartier al Felinarelor Roşii din Amsterdam. Nu singur, căci mulţi membri ai grupării Neguş şi-au mutat afacerile în ţara lalelelor, unde scot "la produs" tinere racolate din România, fără teamă, prostituţia fiind legală. "În total, sunt vreo 15-20 de oameni de-ai lor acolo", povesteşte interlopul.

09 Sanyi Negus.jpgÎn 2009, după încarcerarea în Italia a lui Sanyi Neguş (foto), condamnat la 18 ani de închisoare pentru complicitate la omor în urma unor confruntări violente cu proxeneţii albanezi, cu care îşi disputa supremaţia pe piaţa prostituţiei în zona Brescia-Peschiera del Garda, fratele acestuia, Romi, rămas la şefie, a pus taxă pe "afaceri". Concret, acesta le-a cerut tovarăşilor să plătească lunar câte 500 euro, bani ce trebuie trimişi lui Sanyi, să aibă "de cheltuială" în penitenciar. Suma totală nu era de lepădat, din moment ce doar de la cei 20 de interlopi din Amsterdam se adunau lunar 10.000 euro. "Noi am acceptat să-l ajutăm, că na, era la închisoare. Am plătit aproape doi ani. Câte 500 euro am dat în primul an, în fiecare lună, apoi câte 300 euro în anul următor. Am întârziat cu plata o singură dată. Eram plecat şi i-am spus lui Romi să pună în locul meu până mă întorc. N-a vrut şi a început să facă scandal. Aşa că am rupt orice prietenie şi am zis că nu mai dau nimic", zice Ţigu.

Răzbunarea lui Romi

De atunci, foştii săi "fraţi" i-au făcut viaţa un calvar. Îl vânează, atât în Amsterdam, cât şi când vine în ţară, încercând să-l surprindă singur pentru a-i aplica o corecţie. "Sunt vreo 25 care mă urmăresc. L-am văzut şi pe Romi printre ei, nu o dată".

În Olanda, spune Ţigu, toamna trecută, oamenii lui Romi i-au distrus maşina. Întâi i-au spart-o cu bâtele de baseball. Apoi, ca şi cum nu era de ajuns, i-au incendiat-o. "Noroc că am avut CASCO şi am fost despăgubit. Am anunţat Poliţia de aici, dar încă nu s-a făcut nimic".

Anul trecut, în martie, bărbatul a fost atacat la Oradea în parcarea Lotus Center, de un grup format din Răzvan Parfene, Titi Bela (zis Tito), Csata Attila şi Pusztai Flaviu. "Eram în parcare când i-am văzut venind cu maşina. Titi a coborât cu o sabie şi au pornit cu toţii spre mine. Ca să scap, am intrat în Lotus".

Cu sabia în vizită

După câteva luni, pe 18 septembrie, scenariul s-a repetat. Romi Neguş i-a făcut o vizită împreună cu doi gealaţi, Titi Bela şi tatăl acestuia, Adalbert, în timp ce Ţigu se afla în locuinţa surorii sale, pe strada Cuza Vodă. "L-am văzut pe Tito venind cu BMW-ul X5 verde şi un alt BMW seria 6 alb condus de Romi. S-au plimbat de mai multe ori prin faţa casei. Apoi au oprit, Titi a coborât cu o sabie şi a fluturat-o în faţa soră-mii, care era la geam, şi a început să urle că ne omoară. «Sabia asta o bag în fratele tău şi în voi!», i-a zis. Apoi au plecat".

Pe 8 octombrie, Ţigu a fost urmărit prin oraş şi a scăpat de bătaie doar pentru că a reuşit să ajungă acasă înainte să fie înconjurat de oamenii lui Neguş. "M-au ajuns când eram lângă poartă. Tito era cu o sabie, iar Romi cu un cuţit, dar am reuşit să evit conflictul". Numai pe moment însă, căci două zile mai târziu Romi i-a bătut în geam înconjurat de cinci bătăuşi. "A vrut să mă provoace, să ies. Mi-a zis că până la urmă tot mă prinde şi mă îngroapă. Au plecat numai după ce sora mea a sunat la 112", relatează interlopul.

Nu-i pericol

Deşi a depus numeroase plângeri împotriva atacatorilor, Varga a primit un singur răspuns. O ordonanţă prin care, pe 21 ianuarie a.c., Parchetul Oradea îi ierta pe bătăuşii din parcarea Lotus. "Se poate constata că fapta nu a avut urmări grave şi a adus o atingere minimă valorii sociale ocrotite de legea penală, urmând a se dispune sancţiuni cu caracter administrativ", se arată în soluţia procuroarei Ramona Filip.

Concret: o amendă de 600 lei pentru Titi Bela, cel care fluturase sabia în parcare, şi NUP faţă de Parfene, Pusztai şi Csata. "Din dosar rezultă că doar învinuitul Titi a exercitat acte de ameninţare asupra victimei", motivează procuroarea. Soluţia este cu cântec, având în vedere că acţiunea s-a consumat în parcarea unui complex mereu aglomerat, iar indivizii aveau asupra lor o armă albă. În plus, Titi şi Parfene nu sunt la prima lor ispravă, figurând în evidenţele Poliţiei ca recuperatori extrem de violenţi.

Din nou la atac

Încurajaţi, bandiţii nu s-au oprit. În timpul vacanţei de Paşti, când Ţigu era la Oradea, i-au spart apartamentul închiriat în Amsterdam. "Ştiau că-s acasă şi au luat tot. Banii de chirie, vreo 1.000 de euro, haine, laptop, două televizoare..."

În paralel, la Oradea, o altă bandă aştepta momentul să-l atace în faţa blocului unde locuieşte, în cartierul Luceafărul. "Pe 7 mai, pe la 9 seara, mă întorceam acasă cu soţia. În parcare, dintr-o maşină au coborât Titi Bela, Răzvan Parfene, Duduma Sandor şi Beniamin Pintilie. Titi era cu sabie, Duduma cu o bâtă de baseball.  Am reuşit să fug printre maşini şi am scăpat, iar soţia a intrat în bloc", spune bărbatul, care a depus o nouă plângere, ataşând, de astă dată, şi înregistrările camerelor de supraveghere. "Se fac cercetări, deocamdată nu pot să ofer mai multe informaţii", spune comisarul şef Iosif Mante, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.

Culmea ironiei e că Romi, cel care a comandat atacurile, nici măcar nu le neagă, ci le motivează prin faptul că interlopul... i-a pus la îndoială autoritatea. "Lumea trebuie să recunoască numele, puterea şi valoarea. Cine atentează, plăteşte! Doar în gând dacă a greşit, plăteşte!", a declarat "prinţul" BIHOREANULUI, supărat pe "trădarea" fostului tovarăş. Semn că războiul e departe de a se termina. Cel puţin până la "pedeapsă"...


LA PROCES
Nepedepsiţi, nepotoliţi...

Scandalurile provocate de clanul Neguş sunt de notorietate, cele mai violente având loc în 2008 şi ţintind alte grupări interlope din oraş. De pomină au rămas încăierarea din benzinăria Lukoil Nufărul, unde au fost vizaţi Gabriel Tămăşdan, alias Dinamită, şi nepotul acestuia, Bogdan Popa, bătaia din Lotus Center, unde au fost atacaţi Mihai Carmen Pandel, zis Spartanul, şi amicul său, Viorel Budău, precum şi bătaia din ABC-ul RaluOana din Decebal, unde cel agresat a fost un membru al bandei lui Neguş, Răzvan Parfene, iar atacator Varga Zoltan, alias Ţigu.

Dosarul penal care a vizat aceste incidente a fost înaintat instanţei de procurorul Alin Leucea iar protagoniştii - Alexandru Balogh, zis Kali, Varga Gheorghe, Răzvan Parfene, Alexandru Bundea, Varga Zoltan, Carmen Mihai Pandel şi Bogdan Cristian Măgurean, zis Kamaz, celebrul bătăuş din Sălaj - au fost condamnaţi  la  amenzi penale, mai puţin  Balogh, Varga şi Parfene, care au încasat între 5 şi 5 ani şi jumătate de închisoare. Procesul continuă, în prezent, la Înalta Curte.

Alţi oameni de-ai lui Neguş - Alexandru Bundea, Alexandru Kopar şi Laszlo Lakatos - au fost condamnaţi mult mai aspru la Arad, unde, la chemarea interlopului local Uţu Rohozneanu, au înercat să-l lichideze pe Florin Moldovan, şeful unei grupări de alba-neagra. Cei trei l-au atacat în faţa unui bloc şi l-au înjunghiat cu peste 20 de lovituri de cuţit. Orădenii au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. Astfel Bundea a primit 4 ani şi 6 luni, iar Kopar şi Lakatos câte 7 ani şi 6 luni.