Daiana Gender a fost demisă din funcţia de administrator al Grădinii Zoologice. Directorul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate, Liviu Andrica, a decis desfacerea contractului de muncă din motive disciplinare începând cu data de 17 mai.

Ignoranta

Conform deciziei de desfacere a constractului de muncă, Daiana Gender a refuzat să se prezinte în faţa comisiei de disciplină pe data de 12 mai, unde a fost convocată de conducerea RAPAS în urma auditului făcut la regie la sfârşitul anului trecut.

Aceasta este cea de-a treia abatere disciplinară a Daianei Gender, după ce în ianuarie 2011 a fost sancţionată cu 10% din salariu pentru refuzul categoric de a prelua inventarul Grădinii Zoologice, iar în aprilie conducerea regiei a dispus reducerea salariului cu 10% pe două luni, ca urmare a minusurilor de 127 de animale descoperite în inventarul Zoo şi a faptului că Gender a folosit autoutilitara RAPAS în interes personal.

Abuzuri cu nemiluita

Gender a preluat conducerea Grădinii Zoologice în aprilie 2009, iar neregulile săvârşite de aceasta au fost dezvăluite în repetate rânduri de BIHOREANUL. În vara anului 2010 ziarul nostru dezvăluia că, deşi oficial grădina era închisă, administratorul a montat la intrare o cutie pentru donaţii, iar banii intrau în buzunarul unei fundaţii condusă de ea. Vizitatorii erau încurajaţi să dea bani asociaţiei SOS Zoo, al cărui vicepreşedinte era tocmai Gender. Deşi colecta se făcea de aproape un an, nimeni din conducerea RAPAS nu fusese informat despre ea şi nici despre sumele colectate.

Ulterior, BIHOREANUL a mai arătat că din aprilie 2009, când a avut loc ieşirea la pensie a fostului administrator Viorel Aştilean, şi până la inventarul din noiembrie 2010 din inventarul Zoo au dispărut nu mai puţin de 150 de animale.

Administratorul s-a ocupat personal de relocarea unui număr de 17 lei din inventarul Zoo în parcuri din Africa şi Marea Britanie. Deşi transportul a fost făcut public inclusiv prin intermediului BBC, fostul administrator nu poate face dovada că a cerut acordul Consiliului Local pentru realizarea donaţiei. La fel, Gender nu a putut prezenta acte doveditoare privind donaţia făcută şi nici acte justificative pentru majoritatea animalelor care lipsesc din inventar, fapt pentru care conducerea RAPAS a chemat-o în instanţă pentru recuperarea prejudiciului.

E nedrept !

De cealaltă parte, Daiana Gender consideră că a fost dată afară pe nedrept, dând vina pe RAPAS pentru faptul că Grădina şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare şi că ţine animalele în condiţii improprii. Din acest motiv, susţine ea, unele animale au ajuns să se automutileze şi să se mănânce între ele.

Fosta şefă a Grădinii cataloghează ca un nonsens faptul că actuala conducere a RAPAS îi impută animalele lipsă, de vreme ce toate notele de control ale autorităţilor vorbesc de ani buni despre "obligaţia RAPAS de a înstrăina excedentul populaţional". Aberaţia e cu atât mai mare, zice ea, cu cât prin deciziile sale, animalele au ajuns să trăiască mai bine. "Acum noul director al RAPAS vrea să-mi impute o aberantă «valoare de piaţă» a leilor. Oricum, e mai mică decât valoarea transportului, a tratamentelor medicale şi a hranei pe care ar fi cheltuit-o între timp, pe cei 16 lei. Fiindcă doi ani m-am zbătut, pe lege, să ofer animalelor o viaţă mai bună, RAPAS m-a concediat abuziv. Vor să scape de mine fiindcă le încurc planurile de a "gestiona" fondurile destinate şantierului noii Gradini Zoologice", susţine Daiana Gender.

Aceasta respinge şi acuzaţiile potrivit cărora s-a folosit de maşina de serviciu în interes personal, susţinând că deplasările care i se impută au fost de fapt transporturi de animale moarte din alte localităţi, pentru a asigura hrană animalelor de la Zoo. În acelaşi scop, susţine ea, a folosit şi banii colectaţi de la vizitatori prin fundaţia SOS Zoo.

Mai mult, fostul administrator susţine că s-a prezentat la două dintre cele trei comisii disciplinare ale RAPAS, iar de la a treia a absentat doar pentru faptul că era în concediu. În schimb, a depus la sediul regiei explicaţii scrise reprezentând punctele ei de vedere, dar susţine că la RAPAS nu are cu cine comunica.

Gender poate ataca decizia conducerii RAPAS în instanţă în termen de 30 de zile de la comunicare, ceea ce se va şi întâmpla, promite ea. "Oricum a fost deja sesizat Parlamentul European cu privire la relele tratamente aplicate animalelor de Zoo şi la nerespectarea legislaţiei europene din domeniu", afirmă Daiana Gender.

În urma concedierii , Grădina Zoologică va fi condusă interimar de Radu Aştilean angajat la Zoo, fiul fostului administrator Viorel Aştilean, pensionat în 2009.