Pus, prin votul consilierilor judeţeni de joia trecută, în fruntea nou-înfiinţatei Instituţii de Spectacole Iosif Vulcan, ca manager şi director general, actualul director al trupei Iosif Vulcan a Teatrului de Stat, Daniel Vulcu, a emis luni un comunicat de presă prin care îşi exprimă poziţia faţă de separarea pe criterii etnice a Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia.

Vulcu afirmă că "trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat se simte datoare cu o poziţie având în vedere numărul semnificativ de articole şi reacţii pe marginea hotărârii luate de Consiliul Judeţean Bihor".

În comunicat, actorul spune, în numele trupei, că "ţinem să amintim tuturor că Teatrul a fost şi este al orădenilor" şi că "indiferent de denumirea instituţiei care gestionează spectacolele Teatrul e acelaşi".

În opinia semnatarului, "efortul de a uni secţiile, atât cea română, cât şi cea maghiară, nu va face decât să asigure o mai bună organizare, nu doar din punct de vedere intern, dar şi în raport cu societatea, cu iubitorii de teatru, până la urmă".

Vulcu dezminte, la fel cum a făcut vinerea trecută şi preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, "zvonurile privitoare la o relocare a secţiei române în spaţiul Teatrului Arcadia şi respectiv la instalarea exclusivă a secţiei maghiare în clădirea Teatrului de Stat, amintind totodată celor interesaţi că Teatrul Arcadia este un teatru pentru copii şi va rămâne aşa".

Daniel Vulcu consideră că, prin desfiinţarea celor două teatre şi crearea Instituţiilor de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, "practic s-a trecut la o reorganizare a instituţiilor de spectacol din Oradea, fiecare dintre ele păstrându-şi identitatea artistică", întrucât "s-au unificat din punct de vedere administrativ şi managerial următoarele instituţii: Ansamblul folcloric Crişana, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat şi Secţia română a Teatrului Arcadia".

Pentru a dovedi că reorganizarea este bună, Daniel Vulcu precizează că "modelul nu este unul original, ci dimpotrivă, acesta funcţionând la parametri optimi la Bacău, Ploieşti, Constanţa, Piteşti, urmând să fie implementat şi la Arad", şi că "de altfel, un sistem similar a funcţionat la Oradea cu succes până în anul 2002".

Viitorul director-manager general al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan dă asigurări că "Teatrul Arcadia va avea un director propriu şi va deservi în continuare acelaşi public, la fel şi Trupa Iosif Vulcan şi Ansamblul Folcloric Crişana" ce va fi preluată de la Filarmonică.

Despre denumirea noii instituţii - Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan - Daniel Vulcu afirmă că aceasta "este provizorie, urmând ca după ce vom analiza în profunzime situaţia, să redenumim noua instituţie dacă se consideră benefic".

În ce priveşte separarea de secţia maghiară, Vulcu apreciază că "nu poate fi decât benefică ambelor părţi, întrucât în mod involuntar au existat în permanenţă divergenţe de ordin financiar între cele două secţii. De pildă, la un moment dat, plata drepturilor de autor pentru secţia maghiară s-a făcut din fondurile secţiei române, deoarece fondurile trupei Szigligeti Ede se terminaseră".

În încheierea comunicatului, viitorul director general-manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan afirmă că "factorul de progres al noii organizări este însăşi omogenizarea, corelarea programelor, o mai bună gestionare a fondurilor şi nu în ultimul rând realizarea unor spectacole care să întrepătrundă colectivele instituţiilor în cauză".