Clubul Sfera, din Piaţa 1 Decembrie, a fost sămânţă de scandal înainte chiar să se deschidă. Patronul, Dănuţ Sferle, un şofer metamorfozat peste noapte în afacerist cu pretenţii, nu s-a deranjat să umble după hârţogăraie.

Amenajarea s-a făcut fără autorizaţie, localul a primit aviz de funcţionare fără acordul vecinilor care, după ce s-a pornit muzica, s-au făcut foc şi pară din cauza gălăgiei şi a numeroaselor scandaluri dintre clanurile interlope ce-şi făceau veacul aici şi care le provocau nopţi albe.

Aşa se face că Sferle s-a trezit îngropat în amenzi. Pe care, evident, nu le-a plătit nici până azi. Nu pentru că n-ar fi putut, dar n-a vrut. La fel cum nu şi-a plătit nici oamenii şi nici firmele care i-au amenajat localul, decât cu ţârâita. Oricât de greu de crezut pare, afaceristul şi-a tras club de lux aproape pe gratis!

Fac ce vreau!

Povestea scandalurilor din jurul clubului Sfera a început în toamna anului 2008, când vecinii localului îngropat la subsolul clădirii de pe Aleea Gojdu 2 s-au trezit că patronul acestuia a început amenajarea subsolului fără să fi avut nicio autorizaţie de construcţie. Oamenii reclamau că lucrările le-au provocat fisuri ale plafonului, afectând structura de rezistenţă, că în plus au fost nevoiţi să îndure zgomotul şi mizeria, iar în final firma nici măcar nu a plătit pentru apa folosită la şantier.

O vreme, lui Sferle nu i-a zis nimeni nimic. Într-un târziu, în urma numeroaselor sesizări făcute la Primăria Oradea, inspectorii de urbanism au amendat proprietarul spaţiului, firma Wardein Integral, cu 1.000 de lei, suma fiind ridicol de mică poate şi pentru că, după cum a dezvăluit BIHOREANUL la vremea respectivă, proprietarul acesteia, Kosta Imre, era prieten vechi cu consilierul local UDMR Iulius Delorean.

Clubul meu, valoarea mea

Apoi, pe 5 decembrie 2008, a venit şi marea inaugurare, iar din acel moment, calvarul locatarilor a luat proporţii. Mai ales în nopţile de vineri şi sâmbătă, din pricina veşnicelor scandaluri dintre clanurile interlope care îşi făceau veacul aici dar şi din cauza manelelor care urlau din difuzoarele date la maxim, spre satisfacţia petrecăreţilor atraşi de "valorile" aduse de patron, şi el mare fan al genului.

Disperaţi, vecinii au început din nou să bombardeze cu reclamaţii Primăria, Poliţia municipiului şi Autoritatea de Sănătate Publică, instituţia care poate măsura şi sancţiona depăşirea nivelului admis de poluare fonică. Tot degeaba. În total, patronul clubului, Dănuţ Sferle, a încasat amenzi de peste 18.000 lei, din care, însă, nu a plătit nimic, contestând în instanţă, unul câte unul, procesele verbale de contravenţie emise de cele trei instituţii.

Nici măcar primarul nu a reuşit să-i pună lacăt. Deşi la începutul anului primarul Ilie Bolojan a dispus suspendarea pe 30 de zile a activităţii clubului, afaceristul a refuzat să se supună deciziei, atacând-o şi pe aceasta în instanţă. "Orice om poate să reclame orice. Iar vecinii ar trebui să mai lase de la ei. Locuiesc în centru, e normal să fie zgomot", le-a răspuns Sferle locatarilor.

Ca atare, clubul a continuat să funcţioneze în acelaşi stil. Până în vară, când omul a decis să renunţe de bunăvoie la afacere, subînchiriind spaţiul unui alt afacerist, care a şi schimbat denumirea clubului, din Sfera în Desire.

Întâi lucrarea, plata la... apoi

Evident, amenzile nu sunt achitate până azi. Iar asta nici nu e tot. BIHOREANUL a aflat că afaceristul şi-a amenajat practic clubul pe datorie şi, până ce la rându-i nu a fost dat în judecată, nu a plătit nici măcar un leu firmelor cu care a lucrat.

"Ne-a angajat prin intermediul unui prieten de-al lui, ca să-i tragem conductele de apă, canalizare şi ca să-i montăm instalaţiile sanitare. Am stabilit să ne plătească o manoperă de 6.000 de lei, la mica înţelegere, căci echipa a lucrat în timpul liber. Când am fost gata, ne-a zis să-l aşteptăm cu plata că nu are de unde să ne dea", povesteşte Ilie Ciulai, meşterul angajat de Sferle. Omul a şi aşteptat, o lună, două, chiar un an. Dar de primit, n-a primit nimic. "Am fost de două-trei ori pe la el după bani, i-am tot cerut, dar cu cererea am rămas", spune el.

Nişte fraieri

N-au avut mai mult noroc nici angajaţii firmei Asplenium, care au renovat interiorul clubului Sfera, i-au făcut mobilierul şi sistemul de ventilaţie. "L-am dat în judecată şi i-am demontat aparatele de climatizare pentru că nu mi-a plătit nimic. Pentru a putea funcţiona, noul proprietar a fost de acord să achite el din datorie", zice Aurel Ghiţă, administratorul Asplenium.


Cel mai hotărât a fost, însă, reprezentantul Panasonic Oradea. După ce a obţinut executarea silită a firmei Sfera, Dacian Meze a depus împotriva lui Sferle şi o plângere penală pentru înşelăciune. "M-a deranjat că m-am întâlnit cu el pe stradă şi, în loc să discute omeneşte, mi-a râs în nas şi mi-a aruncat că „mă sugi de p...", „eşti un fraier, firma mea îi în faliment şi nu-ţi plătesc nimic".

Există înregistrare cu toată scena şi cu obscenităţile pe care le-a spus. Dar aşa face Sferle cu toată lumea. E un nesimţit. Noi suntem în procedura de executare silită cu el. I-am livrat cinci televizoare cu plasmă şi a promis că la livrarea mărfii vom primi şi filele cec. Când televizoarele au fost montate în club, ne-a spus că fila cec a uitat-o la birou, iar cheia e la asociatul său şi că o va aduce la magazin. Asta se întâmpla anul trecut, în noiembrie. De atunci nu am primit cecul", spune Meze.

Una peste alta, datoriile lui Sferle trec acum de 100.000 de lei. Dacă afaceristul ar fi fost strâmtorat, încă mai era de înţeles. Însă abia ce s-a declarat "falimentar", că şi-a făcut o nouă firmă şi a deschis trei case de schimb valutar în Oradea, pregătind să-şi mai deschidă altele trei. Deci îi merge bine. La câte ţepe a tras are, vorba aia, cu ce...


OM DE ONOARE
N-am datorii

Interpelat de BIHOREANUL pe marginea reclamaţiilor sosite împotriva lui, Dănuţ Sferle pretinde că nu datorează nimănui vreun sfanţ. "Nu am auzit niciodată de Ciulai ăla. Iar la restul am plătit. Nu datorez la nimeni nimic", a declarat afaceristul pe un ton răstit, ameninţând cu "amenda" în caz că se va scrie contrariul. "Păi ce, vă luaţi după radio-şanţ? Eu nu am înşelat pe nimeni, sunt un om serios. Iar dacă scrieţi, vă rezolv cu o amendă, ca să vedeţi cum e", a ameninţat el.

Surse din Poliţie susţin însă contrariul, afirmând că afaceristul a fost chemat deja de trei ori pentru a da declaraţii în legătură cu acuzaţiile de înşelăciune care i se aduc. De fiecare dată a promis solemn că vine, iar apoi a "uitat". Până când, cel mai probabil, va trebui obligat cu... Poliţia.