Dacă mergi "pe centru" dai peste atâtea clădiri jerpelite că-ţi piere cheful de a te mai mândri cu vocaţia turistică a oraşului. Clădirea fostei Policlinici mari se va surpa cu siguranţă înainte ca Justiţia să dea un verdict în ce priveşte proprietarul.

Degeaba renovăm patru palate când alte clădiri monument sunt pericol public, nu doar pentru ochiul turistului, ci şi pentru integritatea corporală. Hotelul Parc va fi şi el adunat cu făraşul până să vedem cine trebuie să-l renoveze. Clădirea hotelului şi a băilor Rimanoczy este tot în autodemolare, chit că la parter funcţionează un restaurant ce aduce venituri bune proprietarului.

Dincolo de Criş sunt două fabrici vechi, una de confecţii, alta de încălţăminte, care nu peste mult vor deveni nişte pete pe obrazul Seccesion al oraşului, iar în Piaţa Unirii clădirea farmaciei acoperită cu plase arată jalnic între minunile arhitectonice proaspăt renovate. Dacă Primăria nu aplică rapid hotărârea de a mări impozitul pe dărăpănături cu 500%, rezultatele vor fi catastrofale pentru aceste bijuterii arhitectonice.

Şi mai e un aspect. Odată cu dezvoltarea mall-urilor s-au schimbat şi obiceiurile de consum ale localnicilor. Magazinele de pe Corso au rămas fără muşterii, iar spaţiile libere au fost fie lăsate în paragină de proprietari, fie umplute cu haine second hand. Se impune un studiu pentru reconversia întregii zone pietonale, pentru că în vreme ce adevăratele oraşe turistice momesc muşteriii cu magazine de firmă, noi îi îmbiem cu second-uri şi şaormării.