Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, fost primar la Slatina şi fost ministru al Finanţelor, a fost condamnat definitiv marți la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, informează G4Media.ro.

Tablouri ascunse în pereți

Condamnarea definitivă a fost decisă de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ în așa numitul „dosar al tablourilor”. 

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 în acest dosar. La perchezițiile făcute procurorii au găsit o adevărată comoară - peste 1,3 milioane de lei lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei. În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri, achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru, notează Hotnews.ro. 

La instanţa de fond, Vâlcov primise o condamnare de 8 ani de închisoare (în februarie 2018), pedeapsă scăzută acum la şase ani la apel, după ce judecătorii de la instanţa supremă au constatat că pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia faptele s-au prescris.

„Contopește pedepsele stabilite prin prezenta decizie şi aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”, arată minuta instanţei, citată de G4media.ro. 

De asemenea, judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei. 

Presa centrală a relatat că Darius Vâlcov ar fi plecat de ceva vreme în Italia, țară în care au fugit mai multe persoane condamnate în România pentru a scăpa de închisoare. El nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată.

Rețeaua șpăgii 

Procurorii spun că Vâlcov ar fi obţinut ilegal mai multe bunuri, între care cele trei lingouri de aur de trei kilograme și tablourile de mare valoare, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii spun că bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru, notează romania.europalibera.org.

Procurorii spun că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina/județul Olt, căruia i-a propus 20% din valoarea unor contracte în schimbul înlesnirii câștigării unor licitații de lucrări din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești,

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri, arată sursa citată. 

Ca urmare, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552,15 lei.

Administratorul societății și Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta 1.200.000 lei (în 3 tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.

În perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul lui Minel Florin, trimis și el în judecată, 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina. În perioada 2012- 2013, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Ca să ascundă proveniența banilor, Vâlcov a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, mai detaliază romania.europalibera.org.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!