Fostul primar UDMR al comunei Chișlaz, dat în urmărire națională săptămâna trecută pentru că s-a sustras de la executarea pedepsei la care a fost condamnat sub acuzația de abuz în serviciu, s-a predat la sfârșitul săptămânii trecute.

Ştefan Tripo a fost încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 4 ani și 3 luni de închisoare cu care s-a ales pentru o fraudă de 650.000 lei în dauna Ministerului Culturii. 

Concret, fostului primar i se impută că, în 2008, a decontat un avans în valoare de  57.842 lei unei firme de construcții din Oradea, patronată de orădeanul Cristian Spridon, ca să ridice un cămin cultural în satul Chiraleu, nefinalizat până azi.

Tot Tripo, în înţelegere cu afaceristul, a indus în eroare Ministerul Culturii pentru a obţine o finanţare nerambursabilă în valoare de 560.000 lei, în anul 2008, pentru finalizarea căminului cultural. Edilul s-a folosit de acte falsificate ce atestau în mod nereal încheierea lucrărilor de către firma Spridoncris SRL, banii fiind folosiţi de administratorul acesteia în alte scopuri.

Condamnat definitiv marţea trecută la Curtea de Apel Oradea, Tripo a fost căutat de poliţişti pentru a fi depus la Penitenciarul Oradea, dar pentru că nu a fost găsit, a fost dat în urmărire naţională. Vineri dimineaţă, fostul edil s-a predat la sediul Secţiei 4 de Poliţie Rurală Marghita, fiind depus la Penitenciarul Oradea.

Tot acolo a ajuns şi beneficiarul banilor, Cristian Spridon. Trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură private și complicitate la abuz în serviciu, pe marginea devizelor de lucrări măsluite, acesta a fost condamnat și el la 5 ani și 2 luni de detenție şi încarcerat săptămâna trecută  pentru executarea pedepsei.