Primăria vrea să mute în subteran maşinile din zonele aglomerate ale oraşului. Măcar pentru perioada în care staţionează... Primarul Ilie Bolojan a prezentat, vineri, proiectul viitorului parcaj subteran din faţa Pieţei Rogerius, cu precizarea că municipalitatea aşteaptă propuneri şi sesizări cu privire la viitoarea construcţie până în data de 26 ianuarie.

Trei zile mai târziu Primăria va supune supune aprobării Consiliului Local indicatorii tehnico-economici ai construcţiei astfel încât lucrările să poată fi licitate în primăvară şi finalizate până la sfârşitul anului 2015.

"Parcarea va fi construită pe amplasamentul actualului cort din faţa Spitalului Municipal şi va avea o capacitate de 410 locuri dispuse pe două niveluri. Acestea nu vor comunica între ele pentru a nu fi nevoiţi să construim şi o rampă de acces care ar reduce din numărul locurilor de parcare", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, accesul în parcarea subterană se va face printr-un sens giratoriu care va fi amenajat între spitalele Pelican şi Municipal, în vreme ce intrarea în parcarea supraterană se va face prin dreptul accesului la Centrul Oncologic.

Parcarea subterană va fi legată de viitorul Centru de afaceri cu produse agricole care se construieşte pe amplasamentul Pieţei Rogerius printr-un tunel lat de patru metri care va subtraversa strada Corneliu Coposu. La capătul de la intrarea în centrul de afaceri pasajul va fi dotat inclusiv cu lifturi.

De altfel, potrivit primarului, municipalitatea va gândi un sistem de abonamente care să încurajeze angajaţii celor două spitale şi comercianţii din piaţă să îşi coboare maşinile la subsol lăsând zona de carosabil la dispoziţia pacienţilor şi clienţilor.

"În zona străzii Mihail Sadoveanu vom implementa un sistem de parcare după modelul din curtea Primăriei. Va exista o durată gratuită de staţionare de 30 - 45 de minute, vom stabili ulterior, în care orădeanul îşi cumpără ceva din piaţă şi pleacă. Dacă staţionarea durează mai mult se va plăti un tarif de două ore, iar apoi unul de opt ore. Ideea este ca locurile de lângă piaţă să rămână libere pentru cei care vin aici la cumpărături", a spus edilul.