Problemele financiare au întunecat minţile unui afacerist italian stabilit în Arad. Încolţit de creditori, Aldisio Zappa s-a răzbunat, la rându-i, pe un partener din Oradea care îi datora 13.000 de euro şi refuza să-i plătească: l-a împuşcat în cap.

BIHOREANUL a aflat că italianul nu regretă deloc fapta pe care, spune el, a comis-o după ce luni de zile fusese batjocorit şi chiar ameninţat cu moartea de cel care avea să-i fie, în final, victimă: Nemes Attila, un orădean de 35 ani, profilat pe comerţ cu cherestea şi cunoscut în ţară ca ţepar notoriu, nărăvit să achite marfa cu file cec fără acoperire.

Nemes luase de la Zappa un motostivuitor pentru care nu a plătit niciun leu chirie, iar apoi a refuzat să-l înapoieze ori să-i achite contravaloarea, de peste 13.000 de euro. Nu pentru că ar fi fost strâmtorat, zice italianul, care şi-a ieşit din pepeni abia când a descoperit pe pagina de Facebook a orădeanului că acesta spărgea banii pe distracţii şi croaziere exotice.

"Picătura" care i-a umplut paharul a fost însă alta: înainte de crimă, Nemes i-a râs în nas şi i-a transmis să nu-l mai deranjeze căci, în caz contrar, îl dă pe mâna interlopilor. Batjocorit, Zappa s-a urcat marţea trecută în maşină şi a venit la Oradea unde şi-a făcut dreptate cu arma în mână...

Execuţie în stradă

Crima s-a comis marţi, în jurul orei 8 dimineaţa, pe strada Aluminei, la doar câţiva metri de o grădiniţă. Nemes Attila, patronul unei firme de prelucrare a lemnului şi al unui night-club, a fost împuşcat de două ori chiar lângă blocul în care locuia, în timp ce ducea gunoiul la tomberon. Chemat de urgenţă, echipajul SMURD nu a mai putut face nimic pentru el. Bărbatul fusese rănit grav în cap şi piept, iar după 40 de minute de manevre de resuscitare medicii s-au declarat învinşi. Locul lor a fost luat imediat de poliţişti şi procurori.

Cu ajutorul unor martori, oamenii legii au reuşit să-l reţină pe criminal în mai puţin de o oră. "Un locatar din zonă a ţinut minte modelul maşinii, o Lada Niva, şi o parte din numărul de înmatriculare, iar vehiculul a fost dat în consemn. Maşina a fost oprită de o patrulă a Poliţiei Rurale, în Tinca", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Poliţiei Bihor, Adrian Bucur.

La volan se afla un italian de 58 de ani, Aldisio Zappa, patron al unei firme de comerţ cu lemne şi materiale de construcţii din judeţul Arad. Pe bancheta din spate a maşinii sale se afla şi arma cu care îl împuşcase pe orădean: o puşcă de vânătoare cu ţeava retezată.

"Ţi-am furat arma"

Italianul şi concubina acestuia locuiesc într-o casă din localitatea Hodiş, la 80 de kilometri de municipiul Arad. Femeia a aflat despre crimă chiar de la bărbat. "M-a sunat şi a spus: «Îmi pare rău, nu vreau să îţi fac niciun fel de probleme, dar ţi-am furat arma, am tăiat ţevile şi am omorât un om», după care a închis. Am crezut că vorbeşte în glumă", avea să povestească femeia. Însă, pentru că totuşi bărbatul nu avea obiceiul să glumească, a sunat un vecin din sat, care i-a confirmat că Zappa nu e acasă şi că maşina lipseşte din curte.

"L-am sunat din nou, să-l întreb ce s-a întâmplat. Mi-a spus că a fost la Oradea şi să-i trimit un avocat, pentru că a împuşcat un om", a declarat concubina afaceristului, care nu înţelegea ce l-a determinat pe bărbat să ucidă, fiindcă până atunci nu mai avusese ieşiri necontrolate. "Se enerva câteodată când lătrau câinii şi spunea că o să-i împuşte. Dar nu l-am auzit să se certe ori să se bată cu cineva. Ştiam şi că are datorii, dar niciodată nu spunea cât".

"Boşorog diabetic"

Aldisio Zappa a fost arestat pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunţată marţi seară, aproape de miezul nopţii, după ce în urma audierilor la Parchetul Bihor, procurorii l-au prezentat judecătorilor sub acuzaţia de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fapte pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

La audieri, Zappa a susţinut că în noiembrie 2011 i-a împrumutat lui Nemes un motostivuitor aproape nou, în valoare de 13.000 de euro, iar acesta nu i-a plătit chiria, nu i-a returnat utilajul şi nici nu a vrut să-i achite contravaloarea. În schimb, orădeanul posta pe Facebook fotografii de la chefuri şi din croaziere de lux. Atunci când îl suna să-i amintească de datorie, Nemes îi râdea în nas, iar la un moment dat chiar i-a cerut să nu-l mai deranjeze căci îl dă pe mâna interlopilor din Oradea. "Îmi era frică de el, pentru că am auzit că avea legături cu persoane dubioase", a declarat italianul judecătorilor.

Zappa a pretins totodată că, atunci când a pornit spre Oradea, nu a avut intenţia să-l omoare pe Nemes, ci doar să tranşeze problema datoriei cu el şi cu un alt bihorean, Mihai Teleptean, un alt afacerist din domeniul forestier, la firma căruia s-ar afla acum utilajul. Cum însă nu cunoştea adresa acestuia, s-a oprit direct la Nemes. "Am vrut să-i vorbesc, dar m-a luat în râs, m-a înjurat şi m-a jignit numindu-mă «boşorog diabetic». Apoi m-a ameninţat cu moartea, mi-a spus că mă termină, că n-am ce căuta în Oradea. M-am dus la maşină şi mi s-a părut că vine după mine. Am scos arma şi am tras. Am tras o dată în piept şi s-a răsucit, iar când am tras a doua oară era în cădere, aşa că l-am nimerit în cap", a relatat italianul.

Ţeparul

Procurorii afirmă că Zappa s-a împăcat cu gândul că va rămâne închis mulţi ani de acum înainte şi, cel puţin deocamdată, nu îi pare rău pentru ce-a făcut. "Când a fost prins şi i s-a spus că Nemes a murit, a spus doar atât: «Foarte bine»!", spun surse din rândul anchetatorilor, care cred că toată tragedia se datorează faptului că italianul a cedat nervos în momentul când şi-a dat seama că a fost înşelat.

Zappa, însă, nu era singura victimă a lui Nemes, despre care surse din anturajul lui spun că era specializat în înşelăciuni cu file cec fără acoperire. Firma Ferati Lemn, la care acesta era asociat şi administrator, are sediul declarat într-un depozit al societăţii Comat, de unde s-a mutat de peste 10 ani, dar unde continuă să mai vină şi azi alţi parteneri pe care i-a ţepuit.

"Îl tot căutau aici tot felul de oameni de la care a luat marfă pe care n-a plătit-o sau a achitat-o cu cecuri fără acoperire", spune Gheorghe Sava, gestionar la Comat SA, firmă pe care Nemes a înşelat-o cu 3.600 lei, bani neplătiţi pentru chirie. Încă o datorie din şirul celor despre care abia acum se află şi pe care, în mod sigur, nu le va mai plăti nimeni, niciodată...


FĂRĂ AUTORIZAŢIE
Împuşcă tot

Deşi italianul Aldisio Zappa se dovedeşte cooperant, ancheta în cazul său încă nu s-a terminat. În prezent, procurorii aşteaptă cazierul său judiciar din ţara de origine, din cauza zvonurilor cum că ar mai fi fost condamnat în trecut tot pentru o crimă. De asemenea, au cerut să fie expertizat de psihiatri, pentru a vedea dacă a avut sau nu discernământul alterat în momentul comiterii faptei.

Din verificările de până acum s-a aflat că Aldisio Zappa avea autorizaţie de port-armă, pentru un pistol cu gaze, nu şi pentru puşca de vânătoare pe care a folosit-o pentru a-l ucide pe Nemes şi care era înregistrată pe numele concubinei sale, figurând în baza de date a Poliţiei ca armă de colecţie.